h215

Airbus H215

Intr-un scurt reportaj difuzat de Telejurnalul TVR, dedicat fabricatiei elicopterelor H215 Super Puma, sunt prezentate cateva din planurile Airbus la Brașov.

Naţiunile Unite ar putea fi primul client al fabricii pe care Airbus o deschide la Braşov. Linia de fabricaţie este aproape gata, a declarat pentru Telejurnal conducerea Airbus Helicopters. Zeci de specialişti români sunt deja la pregătire în principala fabrică a companiei, de la Marsilia. 

Airbus va produce la Braşov aparate H215, elicoptere din familia Super Puma. 23 de români sunt deja la specializare în fabrica din Marsilia, un loc unde lucrează în jur de 10.000 de oameni.

Investiţia de la Braşov este de 15 milioane de euro, la care se adaugă un ajutor de stat de 5 milioane. În următorii ani, în fabrica de elicoptere vor lucra 350 de angajaţi.

Fabrica de elicoptere de la Braşov va fi o gură de oxigen şi pentru alte companii româneşti din industria aeronautică.

Un client al fabricii braşovene ar putea fi chiar Armata Română. Forţele aeriene şi-ar putea moderniza bătrânele elicoptere Puma sau le-ar putea schimba cu unele noi produse în România.

H215 este un elicopter greu care poate transporta 24 de persoane.

Poate fi folosit de serviciile de urgenţă, de poliţie, pentru transport VIP, dar poate fi construit şi în versiune militară. Preţul începe de la 13 milioane de euro.