… cel mai devreme.

Potrivit raportului anual al producatorului Kurganmashzavod citat de TASS, vehiculele bazate pe platforma comuna Kurganets ar putea ajunge la trupa in 2019. Pentru teste!

Kurganet 25 felul 1

In momentul de fata se lucreaza la pregatirea prototipurilor vehiculelor pentru “testele complexe ce vor preceda acceptarea lor in serviciu”. Potrivit raportului, Kurganmashzavod “si-a asigurat contractele pentru livrarea loturilor de vehicule experimentale in perioada 2019-2021.”

Kurganets-25 este o platforma blindata pe senile din care se pot dezvolta vehicule de lupta ale infanteriei, vehicule blindate de asalt pentru fortele aeropurtate, transportor blindat de trupe si un vehicul de sprijin cu foc echipat cu tun de 125mm. Dezvoltarea platformei a demarat in 2012.

Kurganets-25 au fost afisate public cu ocazia Paradei de Ziua Victoriei incepand cu 2015, in variantele MLI si transportor de trupe.

Desi s-a demonstrat clar ca vehiculele se pot deplasa prin mijloace proprii si s-au executat chiar si trageri cu armamentul de bord, mai trebuiesc parcurse destul de multe etape ale procesului de testare. Agregatul energetic (motorul si transmisia produise de YAMZ) trebuie sa treaca de testele de acceptanta. Vehiculele vor trebui sa demonstreze de asemenea capabilitatile in mediu marin.

Un termen optimist pentru acceptarea oficiala in serviciu ar fi 2022.

Marius Constantin