Macheta modulului Nauka in prim plan. In the back from left to right, is Zarya, Pirs, Zvezda, Soyuz, Ressvet and Poisk

Macheta modulului Nauka in prim plan. În spate, de la stânga la dreapta, avem machetele modulelor Zarya, Pirs, Zvezda, Soyuz, Ressvet şi Poisk

Compania rusă Khrunichev a terminat de asamblat modulul laborator multirol Nauka (Ştiinţa) pentru Staţia Spaţială Internaţională.

Modoulul va fi testat în perioada următoare de către corporaţia RKK Energia.

“Work has been completed on assembly of the multirole laboratory module for the International Space Station (ISS). The module was sent to RKK Energia on December 7 for further electronic testing of the flight systems,”

Au comunicat cei de la Khrunicev, companie responsabilă pentru structura principală a modului Nauka, instalării motorului şi a sistemelor de reglare a temperaturii şi a sistemelor de detectare şi stingere a incendiilor de bord. Tot compania Khrunicev este de asemenea responsabilă pentru interfaţa dintre laborator şi racheta purtătoare Proton care îl va ridica în cosmos prin luna Martie a anului 2014.

Staţia Spaţială Internaţională este compusă în prezent din mai multe module, între care cinci sunt construite în Rusia: modulul de serviciu Zvezda, modulul cargo Zarya, modulul de andocare Pirs, modulele de cercetare Poisk şi Rassvet.

Lansarea molului Nauka a fost planificată pentru 2011, dar a fost amânată în mod repetat.

Lucrul la acet modul a demarat în anul 1995 şi pentru a face mai simplă configuraţia segmentului rusesc al Staţiei Spaţiale Internaţionale, modulul Nauka se bazează pe modulul FGB-2.

Pe Nauka se vor desfăşura proiecte comerciale, cu scopul de a atrage finanţare privată.

De asemenea, modulul va îndeplini şi alte funcţii, inclusiv de asigurare a condiţiilor de viaţă, manevrare a Staţiei Spaţiale Internaţionale cu motorul ataşat, andocarea cu navele spaţiale cargo şi de tranzit pentru combustibil între navele spaţiale cargo Progress şi modulul Zvezda.

Modulul are spaţiu suficient pentru ca trei cosmonauţi să lucreze în acelaşi timp în interiorul acestuia.

Nauka va fi ataşat de modulul Zvezda, înlocuind modulul Pirs existent, care va fi abandonat.

Sursa: RIA Novosti