Un interceptor SM-3 paraseste lansatorul instalat pe USS Lake Erie (CG 70), 20 februarie 2008 (Foto - Robert M. Cieri, via www. navsource.org)

Un interceptor SM-3 paraseste lansatorul instalat pe USS Lake Erie (CG 70), 20 februarie 2008 (Foto – Robert M. Cieri, via www. navsource.org)

Despre contractul dintre Pentagon și KBR s-a mai scris pe aici. Totuși detaliile respectivului contract erau, oarecum, în ceață.

Pâna acum câteva zile…

Conform documentului, firma texană se angajează să construiască la Deveselu o bază pentru sistemul Aegis Ashore, adică facilitățile complete, plus clădiri care să sprijine componentele Scutului. Drumuri, utilități, siguranță și toate acareturile adiacente.

Totuși, partea leului din contract, e reprezentată de relocarea unei sructuri de patru etaje ce găzduiește antelele radarului AEGIS. Pentru moment, respectiva clădire se află undeva pe Coasta de Est a Statelor Unite.

În altă ordine de idei, legat – cum altfel? – tot de scut, încă de la începutul lunii e așteptată formalizarea unei înțelegeri în valoare de 200 milioane de zgomoței verzi pentru că unii sunt mai loviți de Criză decât alții, plată ce va fi facută de americani către spanioli pentru găzduirea a patru distrugătoare AEGIS din clasa Arleigh Burke, începând cu anul viitor. Navele vor fi campate la Baza Navală Rota, Cadiz. Banii vor merge în conturile firmei spaniole Navantia, în a cărei responsabilitate va intra întreținerea DDG-urilor americane.

Primele două nave dislocate la Rota vor fi DDG-71 Ross și DDG-75 Donald Cook, începând de anul viitor, urmate în 2015 de alte două: DDG-78 Porter și DDG-64 Carney. Numărul de marinari americani ce vor fi campați la Cadiz va ajunge la 1100, fără a socoti și familiile acestora…

Via:
ElPais
și
UPI

– Marius Constantin –