Şeful agenţiei Kazkosmos, Talgat Musabyev, a declarat că ţara sa şi Rusia desfăşoară negocieri pe tema transferării oraşului Baikonur sub jurisdicţia locală.
“Today both nations’ governments have decided to set up a new intergovernmental commission for the Baikonur complex to be headed up by first or other deputy prime ministers,”
– a declarat Musabayev în parlamentul Kazahstanului.
Kazahii au solicitat reînfinţarea comisiei care a supravegheat în trecut principalele aspecte ale înţelegerii interguvernamentale asupra Baikonurului, principala locaţie a Rusiei dedicată lansărilor spaţiale.
Problema controlului asupra Baikonurului şi cea a chiriei pe care Rusia o plăteşte Kazahstanului pentru a utiliza Centrul Spaţial, au fost subiectele a numeroase dispute între cele două ţări, încă de la momentul în care Kazahstanul a obţinut independenţa faţă de URSS.
Cele două părţi au semnat o înţelegere în Astana, pe 9 Ianuarie 2004, conform căreia Rusia poate utiliza cosmodromul până în anul 2050. Rusia plăteşte aproximativ 115 milioane de dolari pentru folosirea Baikonurului, centru spaţial care în prezent are cel mai ocupat calendar de lansări, bani cărora li se adaugă alţi cincizeci de milioane de dolari pentru mentenanţă, în fiecare an.
Kazahstanul a ratificat înţelegerea, în urma presiunilor ruşilor care ameninţau cu suspendarea unor proiecte spaţiale dacă nu vor semna kazahii.
Pe la începutul anului, Kazahstanul a blocat lansarea câtorva rachete de la Baikonur, în baza unor dispute legate de zona de cădere a resturilor cauzate de lansări, solicitând o suplimentare a chiriei.
Prin Iunie, Kazahstanul şi-a dat acordul reluării lansărilor de la Baikonur, dar numai după negocieri care au avut loc între premierul rus Dmitry Medvedev şi omologul local Karim Massimov.
Cosmodromul Baikonur posedă 15 instalaţii de lansare, atât pentru vehicule cu echipaj uman la bord cât şi pentru cele automate, putând asigura lansarea câtorva generaţii de rachete: Soyuz, Proton, Tsyklon, Dnepr şi Zenit.
Cu toate că există tensiuni, Rusia şi Kazahstanul lucrează la construirea încă unei rampe de lansare la Baikonur, denumită Baiterek, pentru lansarea rachetei purtătoare Angara, capabilă să plaseze o încărcătură de 26 tone pe orbite joase ale Pământului. Acest proiect este implementat în baza parităţii şi beneficiază de privilegii legate de taxe şi vămuire.
Cele două ţări au alocat fiecare câte 223 milioane de dolari pentru construirea instalaţiilor de la Baiterek, înurma unui acord semnat în 2004.
Rusia intenţionează ca până la urmă să se retragă din Baikonur şi să execute lansări de la Cosmodromul Plesetsk din regiunea Arkhangelsk, şi să finalizeze construcţia Centrului Spaţial Vostochny din Estul Îndepărtat.
Sursa: RIA Novosti
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
HM..ERA DE ASTEPTAT CA SA SE CONTINUE SI AMPLIFICE SANTAJUL KAZAH…
PROFITA DE SITUATIA CREATA DE IMPOTENTA SUA SI CE SI-AU ZIS-PANA CAND NASA VA FI CAPABILA SA AJUNGA LA NIVELUL NECESAR MAI DUREAZA ANI BUNI , ASA CA ASTIA NU AU CE FACE SI TREBUIE SA NE PUPE-N DOS , NU?
VEZI DOMLE CE INSEAMNA SA STAI SUB RUSI 100 DE ANI SI SA INVETI CE INSEAMNA SA TE IMPUI CHIAR DACA NU ESTI LA NIVELUL ADVERSARULUI ?
AVEM ENORM DE MULTE DE INVATAT DE LA FOSTELE REPUBLICI SOVIETICE !