Macheta KT-1 si semnatarii contractului

KAI a reusit sa incheie inca un contract de vanzare a turbopropulsorului de antrenament KT-1. Al treilea beneficiar extern, dupa Turcia si Indonezia, este Peru. Un acord interguvernamental a fost semnat miercuri la Lima de catre Ministrul peruan al Apararii, Peter Cateriano Bellido si Ambasadorul Coreei, Park Hee Kwon. La ceremonie au mai fost prezenti ofiteri peruani de rang inalt si reprezentanti ai KAI.

Contractul in valoare de peste 200 milioane $ prevede livrarea a 20 turbopropulsoare de antrenament KAI (10 in varianta de antrenamet de baza KT-1 si 10 in varianta de antrenament si atac usor/COIN KA-1). Dintre acestea 4 vor fi fabricate in Corea iar restul vor fi fabricate sub licenta in Peru. Pentru inceput, intretinerea lor va fi asigurata de Serviciul de Mentenanta (Servicio de Mantenimiento-SEMAN)  al Fortelor Aeriene la Baza Aeriana Las Palmas. Faza a doua a programului va consta in asamblarea restului de 16 avioane la Baza Aeriana Pisco.

Coreenii incearca sa-si vanda jucaria in Peru inca din 2007, concurand cu brazilienii de la Embraer (cu al lor EMB-314), elvetienii de la Pilatus (cu PC-9) si americanii (cu T-6A Texan II).

Conform Ministerului Apararii, coreenii se angajaza sa construiasca hangare pentru aceste aeronave, primul exemplar urmand sa ajunga la beneficiar in aproximativ 22 luni. Tot ca parte a transferului tehnologic, 18 ingineri urmeaza sa fie scolarizati la KAI pentru mentenanta celor 4 avioane fabricate in Corea. Alti 50 de specialisti peruani urmeaza sa fie scolarizati pentru faza a doua a programului, cea de asamblare pe plan local a 16 KT-1/KA-1. KAI va asigura pregatirea peruanilor pentru fabricarea de piese si subansamble si de asemenea, pregatirea in zbor a pilotilor.

Un simulator de zbor in valoare de peste 7 milioane de zgomotei verzi va fi livrat si dat in folosinta in Peru.

Text si foto via Chosun si Ministerul Apararii din Peru

– Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;