JL-15

JL-15

Avionul chinezesc JL-15 destinat zborurilor de antrenament/atac uşor este subiectul negocierilor pentru fabricarea în Ucraina.

Ucraina deţine facilităţi neexploatate de construcţie a avioanelor, rămase încă din vremea Războiului Rece. Şi tot Ucraina este furnizorul motoarelor pentru JL-15.

Bilocul JL-15 este un bimotor cu o greutate de 9.5 tone care poate atinge viteze supersonice.

JL-15 a fost proiectat pentru a fi produs în câteva variante, toate biloc. Diferenţele ţin de echiparea pentru diferite niveluri de pregătire a piloţilor (antrenament avansat sau antrenament de bază), precum şi pentru misiuni de luptă.

Principala utilizare a lui JL-15 este pregătirea piloţilor pentru zborul pe avioane performante cum ar fi MiG-29, F-16 sau Su-30.

Cele mai multe JL-15 sunt echipate cu motoare AI-222 fabcricate de ucrainienii de la Motor Sich, companie care furnizează şi motoarele AI-25 pentru mai vechiul avion chinezesc de antrenament JL-8 de numai 4.3 tone.

China nu a cumpărat multe JL-15 pentru dotarea proprie, decizând să rămână cu mai ieftinul JL-9 – un avion puţin costisitor şi datorită faptului că a avut la bază interceptorul MiG-21… mai exact clona J-7.

După încheierea Războiului Rece, China a devenit un client constant al exporturilor militare ucrainiene. Mai mult, cel mai probabil Rusia nu va face presiuni asupra Chinei pentru a se depărta de contractele cu Ucraina şi… în cazul unei invazii ruseşti, ruşii vor evita să se atingă de proprietăţile chineze din Ucraina.

Sursa: Strategypage

Ucraina, Ucraina Ucraina…

Vecinul nostru drag şi mai ales prieten, creşte văzând cu ochii.

Fabricarea în serie a lui JL-15 în Ucraina va duce, dincolo de avantajele financiare, la revenirea unui segment din industria aerospaţială ucraineană, la dobândirea de experienţă pe cheltuiala chinezilor, dar şi la o foarte probabilă dotare a Forţelor Aeriene Ucrainiene cu acest tip de avion. Deh, JL-15 este superior lui L-39.

Poate, la un moment dat, pusă pe picioare de finanţările externe, Ucraina va dezvolta un avion de antrenament avansat/atac uşor, supersonic, în urma experienţei acumulate din colaborarea cu China.

Şi atunci, noi ce vom face?

 

Iulian Iamandi