JF-17B Dual Seat Combat Fighter reprezintă următorul produs chino-pakistanez din familia avionului de luptă multirol JF-17.

JF-17B Dual Seat Combat Fighter Aircraft

JF-17B Dual Seat Combat Fighter Aircraft

Pakistanul şi China au lansat în colaborare producţia primului prototip al versiunii JF-17B Dual Seat Combat Fighter în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Chengdu Aerospace Corporation (CAC), în China.

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa Air Marshal Muhammad Iqbal, Chief Project Director JF-17, a preşedintelui CAC şi a vicepreşedintelui companiei chineze.

Mareşalul Iqbal a evidenţiat în discursul său valoarea deosebită a avionului JF-17 în versiunea biloc, impactul pe care îl va avea acest avion în pregătirea piloţilor pakistanezi, dar şi oportunităţile de export.

Prototipul acestei versiuni va zbura cel mai probabil la finalul acestui an, iar avionul va fi introdus formal în dotarea Forţelor Aeriene Pakistaneze în luna Aprilie a anului următor.

Sursa: Air Recognition

JF-17B Dual Seat Combat Fighter…

… e bun. E bună familia JF-17 şi ce s-o mai naşte din colaborarea chino-pakistaneză pe ramura asta.

În primul rând, ieftin fiind, pakistanezii ar putea să-i învingă pe Indieni prin cheltuiala redusă. Să nu uităm că India este pe cale să se bage rău la apă prin plata viitorului avion multirol, oricare va fi până la urmă acesta.

Glumind, cred, URSS a învins NATO printr-o perioadă în care n-a mai participat la cursa înarmărilor. Mai rău decât atât, de la dizolvarea Uniunii respective, NATO a luat-o pe căi greşite. Arătura în care s-au hâţânat nord-atlanticii cu limite în Baltica şi Ucraina, a avut ca efect uzura în conflicte luuuungi de contrainsurgenţă şi impunere a păcii. Şi reconstrucţie. Şi hearts and minds. Şi restul listei.

Revenind la subiect, JF-17 & bilocul care va urma, este excelent pentru Africa, America Latină şi chiar Zona Tampon a NATO… minus Polonia.

Păi da. Ieftin şi bun de săltat când vine Ursul înspre gard. Oricum, în număr limitat, avioanele F-16… minus Polonia… nu vor face faţă unui atac al unei, ori a două escadrile de Flankere.

De dragul ştiinţifico-fantasticului, cu probabilul viitor motor cu reacţie al ucrainienilor, să ne scărpinăm duios pe după urechi şi să visăm nerealist la o înviere a programului IAR-95 într-o coproducţie de bună vecinătate.

Păi nu?

Iulian Iamandi