Terestre

Javelin-uri pentru Estonia

javelin

FGM-148 Javelin

Departamentul de Stat al SUA a aprobat transferul unor rachete anti-tanc Javelin către Armata Estoniei, transferul urmând să aibă loc în cadrul unui contract în valoare de 55 milioane $ prin care vor fi livrate un număr de 350 rachete, 102 rachete pentru instructie, 120 de lansatoare, 16 echipamente de antrenament Enhanced Performance Basic Skills Trainers(EPBST), piese de schimb, documentație tehnică și un pachet de antrenament.

Achiziția sistemelor Javelin face parte din programul de dezvoltare al Forțelor Armate Estoniene ce se desfășoară în perioada 2013-2022 și care include înfințarea unei a doua brigăzi de infanterie, modernizarea Bazei Aeriene Amari pentru a facilita staționarea avioanelor NATO, creșterea efectivelor trupelor teritoriale de voluntari Kaitseliit(Estonian Defence Leaque), de la 22.500 oameni în prezent la 30.000.

In cea ce privește modernizarea dotării se are în vedere achiziția a 44 de IFV-uri CV-90 din Olanda, un număr de obuziere autopropulsate cal.155 mm, ce ar putea fi Pzh 2000 tot din stocurile Armatei Olandeze, modernizarea sistemului de supraveghere aeriana al țării, achiziția unor sisteme de apărare anti-aeriană cu rază medie de acțiune și chiar a unui număr de tancuri, în cazul ultimelor două obiective urmând să se ia o decizie după anul 2016.

sursa: Defence24.pl

sursa foto: wikipedia

– David Victor –

11 Comments

 • balticosii astia-lituanienii, letonii si estonii,nu inteleg dc nu-si cumpara si ei, ca bani se vede ca au,mai multi decat Romania luati la pib/locuitor, niste avioane multirol, ca sa nu le mai faca restu de NATO politia aeriana. daca si-ar lua cate 4 avioande de fiecare tara ar avea 12 multiroluri, ceea ce ar fi ok. stati relax ca au bani si sa le intretina, dar cred ca sunt cam zgarciti,ca orice occidentali de altfel.

  • Prima data isi doteaza ceea ce ii doare mai tare,adica armament antitanc, si sol aer apoi om mai vedea.
   Normal le ajung si 8 avioane multirol la cele 3 state problema este cum le intretii si cum le imparti.
   George Visan a avut o data o postare interesanta cu faptul ca ar trebui sa se uite la FA 50 ca este suficient pentru nevoile lor de securitate.

   • 360 de rachete la 55 de milioane.Amu,pana si in Baragan localitatile sunt multe si dese. Nu cred sa fie una de alta la distante mai mari de 7-8km.Si din aceste motive suntem noi in deplina siguranta fata de orice potentiala invazie conventionala rusa.

   • Eu zic ca daca balticii vor cu adevarat sa aibe vreo sansa in fata Rusiei, vreodata in viata lor…macar pana ajunge NATO sa-i apere(sa intervina mai exact), cred ca trebuie sa creeze o uniune federativa si sa cumuleze bugetele pentru a putea sa reprezinte ceva…cat de cat. Un fel de federatie Baltica, unde cele 3 tari pot sa suporte la comun dezvoltarea serviciilor militare, de securitate si spionaj, dezvoltare economica durabila e.t.c. Cumulat ca suprafata terestra si marina, locuitori si PIB, pot sa reprezinte o tara mica spre medie din UE. In felul asta isi pot permite si tancuri si MLI-uri, rachete, avioane, radare e.t.c. Cred ca o escadrila de 12 F 16 sau Gripen(ca tot sunt acolo aproape si-s pebune cu capitaluri si altele), impartite cu cate 4 avioane in fiecare tara + cate o dubla de caciula si inca cate 3 – 4 avioane de scoala si CAS tip IAR 99 Soim, de fiecare, le sunt mai mult decat suficiente pentru necesitatile lor. Altfel nu vad cum 3 tari mici si dezbinate pot sa creeze 3 armete competitive si sa stea drepte in fata rusilor, altfel decat la…SA TRAITI! Parerea mea….

 • Este un exeplu de dotare inteligentă cu arme performante cumpărate cu bani puţini. Dacă am proceda şi noi la fel, ce bine ar fi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: