Agenția Japoneză pentru Explorare Aerospațială (JAXA) a planificat pentru prima jumătate a anului 2020 lansarea unui micro satelit de explorare în orbita Lunii cu ajutorul unei rachete purtătoare Epsilon, a informat agenția niponă de presă Kyodo.

Racheta purtătoare Epsilon

Racheta purtătoare Epsilon

Racheta purtătoare Epsilon utilizează combustibil solid care în comparație cu combustibilii lichizi, utilizați mai des, face procesul mai ușor și mai ieftin.

Japonia dorește să își extindă prezența în spațiu și să ia parte la explorarea Lunii creând o metodă simplă de a trimite în spațiu o sondă, comparativ cu misiunile spațiale de exploare selenară organizate de către Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii, misiuni care au utilizat rachete purtătoare cu combustibili lichizi.

Epsilon este o rachetă de generație nouă care utilizează tehnologii moderne pentru îmbunătățirea performanțelor operaționale și reducerea costurilor.

Racheta purtătoare Epsilon este echipată cu un calculator de bord avansat.

Epsilon a fost proiectată să înlocuiască racheta japoneză M-V, mai mare și mai costisitoare, care a fost retrasă în anul 2006.

JAXA a început dezvoltarea rachetei Epsilon în 2007 țintind reducerea costurilor în comparație cu cele 70 de milioane de dolari cât costa lansarea unei rachete M-V. Dezvoltarea rachetei Epsilon a costat JAXA peste 200 de milioane de dolari.

Lansarea unei rachete Epsilon costă 38 de milioane de dolari, racheta fiind capabilă să plaseze o încărcătură de 590 de kilograme în orbită heliocentrică și o tonă și jumătate în orbită terestră joasă.

Iulian Iamandi