Achiziționarea de către Japonia a două sisteme Aegis (Aegis Ashore) de apărare anti-rachetă cu baza la sol a fost aprobată de guvernul S.U.A. Lockheed Martin (Rotary and Mission Systems) este contractantul principal al acestui sistem, iar General Dynamics va fi responsabil de “Command and Control Processor Refresh”.

SM3

Un interceptor SM-3 paraseste lansatorul instalat pe USS Lake Erie (CG 70), 20 februarie 2008 (Foto – Robert M. Cieri, via www. navsource.org)

Prin acest contract, Lockheed Martin va fi de asemenea responsabil de furnizarea echipamentului de navigație radio, sistemelor IFF si construcția a 6 module  VLS (Vertical Launch System).

Furnizarea celor două sisteme Aegis Ashore către Japonia are scopul de a crește capabilitățile defensive ale Forțelor Armate Japoneze, în special împotriva amenințării Nord-Coreene.

Japonia are deja in posesie sistemul anti-balistic Aegis aflat pe distrugătoarele sale, iar achiziționarea a încă două sisteme de același tip, dar cu baza la sol, va extinde si mai mult capabilitatea de apărare anti-aeriană si anti-balistică a acestei țări.

Ca o observație, Aegis Ashore este varianta terestră a sistemului Aegis Afloat, ce se află în serviciul activ pe navele de luptă ale anumitor țări.

Fiecare Aegis Afloat a fost testat pe uscat înainte de a fi tranziționat pe navele de luptă.

Construcția variantei terestre a fost doar o formalitate pentru Lockheed Martin. Astfel, cele doua variante, atât cea terestră cat si cea navală pot opera simultan, folosind de obicei același tip de radar si aceelași tip de rachetă RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3).

Cristian Oancea