Japonia ar putea exporta armament țărilor care luptă împotriva invaziilor, în momentul de față luându-se în calcul exportul de armament greu către Ucraina care este angajată de un an în războiul de apărare împotriva invaziei Rusiei.

Foarte probabil, după ce exportul către Ucraina va fi un precedent, Japonia va exporta armament și către Taiwan.

Publicația japoneză Nikei informează că decizia de implicare de partea țărilor care luptă împotriva invaziilor va crește semnificativ credibilitatea Japoniei în arena securității globale.

Acum este momentul în care căpiații romuni care se dau patrioți dar sunt cu Moscova și Stalin la icoane, bolșevicii burghezi din grădina Luanei și Shangry La-ul dacilor liberi, atât cei plătiți cu ruble cât și idioții utili, este timpul ca aceștia să reacționeze cu un pseudo-discurs în care cuvinte cheie să fie Soroș, Gates, globalism, Înalta Poartă, actorașul, suveranism, etc.

Să revenim la subiect. 😀

Japonezii cei ne-drept credincioși au trimis Ucrainei până în prezent veste antiglonț și echipamente neletale.

Conform legilor curente, Tokyo poate transfera avioane de luptă, vehicule blindate și rachete doar către țările care împreună cu Japonia sunt implicate în dezvoltarea și producția acestora.

Numai că, spre dezamăgirea – în principal a – idioților utili, guvernul și Partidul Liberal Democratic aflat la putere în Japonia doresc să extindă posibilitățile de export către un număr de țări eligibile în urma unor transformări legislative.

Iar Ucraina s-ar încadra imediat la țări atacate de forțe invadatoare.

Strategia Securității Naționale a Japoniei, modificată în Decembrie ’22, prevede că principiile pentru exportul de armament trebuie revizuite.

Eh, cum sună?

Idioții utili care repetă “rusu’ e rus”, să nu o uite p-aia cu “japonezu’ e japonez”.

Iar numărătoare inversă a început: premierul nipon Fumio Kishida a cerut legiuitorilor săptămâna trecută să modifice legile care au legătură cu exportul de armament.

Extinderea exporturilor militare va deveni o unealtă cheie a politicii pentru furnizarea de asistență națiunilor care suferă agresiuni care violează legile internaționale.

Nu, fraza asta nu-mi aparține.

Așa a declarat Kishida.

Modificarea legilor exporturilor de armament vin chiar în perioada în care Japonia se pregătește să găzduiască Grupul celor Șapte lideri.

Summitul care va avea loc în luna Mai va furniza oportunitatea pentru ca Tokio să își flexeze mușchii diplomatici și să anunțe că toate țările membre G-7 vor continua să sprijine Ucraina.

Ce armament greu ar putea Japonia să furnizeze Ucrainei?

Masahisa Sato, politician din cadrul Partidului Liberal Democratic a propus expedierea de sisteme lansatoare de rachete multiple (MLRS), sisteme planificate pentru a fi scoase din dotarea Japoniei în anul fiscal 2029.

De asemenea, Japonia ar putea exporta către Ucraina noile obuziere autopropulsate Type 19 și/sau obuziere tractate FH70.

Type 19 vor înlocui FH70, din care Japonia operează 480 de bucăți – aflate deja în proces de înlocuire.

Dincolo de sistemele de armament greu, Japonia ar putea deveni un donator semnificativ de muniții de artilerie la standarde NATO pentru obuziere, lansatoare de rachete și tancuri.

În prezent, Japonia furnizează gratuit Ucrainei echipament de protecție, de deminare și drone de mici dimensiuni.

Separat, pirotehniștii Serviciului de Urgență al Ucrainei sunt instruiți de instructori japonezi în Tokio.

Iulian Iamandi