Marina militară a Japoniei (Japan Maritime Self-Defense Force) a recepționat primul dintre cele două distrugătoare ale clasei Maya, o clasă de distrugătoare anti-aeriene capabile să combată rachete balistice.

JS Maya (DDG-179)

JS Maya (DDG-179)

Distrugătorul Maya (DDG-179) a fost predat către Japan Maritime Self-Defense Force (JMSDF) de constructorul de nave Japan Marine United Corporation (JMUC) la Yokohama Sipyard Isogo Works.

Nava este botezată după un munte din Kobe și – pasionații de istorie navală își vor aminti, cu siguranță – după un crucișător greu japonez din cel de-al doilea război mondial.

Maya a fost lansat la apă în luna Iulie a anului 2018.

JS Haguro, cel de-al doilea distrugător din clasa Maya, a fost lansat la apă în luna Iulie a anului 2019 și va fi livrat marinei militare japoneze în anul 2021.

Maya este o nouă subclasă a clasei de distrugătoare Atago, cele două distrugătoare fiind proiectate pentru a fi echipate cu sistemul Cooperative Engagement Capability (CEC). CEC este un sistem de partajare între nave a informațiilor obținute de senzori. Sistemul echipează o parte dintre navele marinelor militare ale SUA și Australiei.

Navele Maya și Haguro au lungimea de 172 de metri și un deplasament de 8200 de tone. Ambele nave sunt echipate cu sistemul radar Aegis și dispun de un puternic armament destinat combaterii țintelor aeriene.

Pentru rolul de apărare împotriva rachetelor balistice, distrugătorul Maya posedă interceptoare SM-3 Block IIA și SM-6, rachete care suplimentează arsenalul de distrugător antiaerian format din rachete SM-2 și Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM).

Maya dispune de un tun principal Mk-47 Mod 4 de 127 milimetri într-o turelă proiectată să reducă semnătura radar.

În viitor, distrugătoarele Maya și Haguro vor fi înarmate cu ceea ce cândva foloseam în jocurile de PC: railgun și laser point-defense system.

Iulian Iamandi