ispace, cu sediul la Tokyo, au semnat cu compania SpaceX păstorită de Elon Musk un contract pentru trimiterea unei nave cosmice pe Lună.

ispace rover

ispace rover

Compania de explorare selenară ispace a precizat că va trimite pe satelitul natural al Pământului un lander și rovere, cu ajutorul rachetelor purtătoare aparținând SpaceX în două misiuni distincte.

Pentru mijlocul anului 2020 a fost programat un zbor în orbita Lunii, urmat de o încercare de aselenizare un an mai târziu.

Înțelegea cu japonezii vine la o săptămână după ce SpaceX a confirmat că miliardarul nipon Yusaku Maezawa va fi primul om care va zbura în jurul Lunii la bordul unei nave cosmice a SpaceX cel mai probabil în anul 2023.

“We share the vision with SpaceX of enabling humans to live in space, so we’re very glad they will join us in this first step of our journey.”

A declarat Takeshi Hakamada, CEO al ispace.

Takeshi Hakamada

Takeshi Hakamada

Hakamada a mai comunicat că a ales parteneriatul cu SpaceX pentru că această companie este foarte credibilă și capabilă.

De partea cealaltă a contractului, Gwyne Shotwell (președinte al SpaceX), a declarat într-un comunicat de presă că firma pe care o reprezintă se bucură că a fost selectată de către ispace pentru prima lor misiune selenară.

Hakamada a refuzat să dezvoluie informații legate de costurile programului selenar al ispace, însă este cunoscut faptul că ispace a reușit până acum să strângă aproape 95 de milioane de dolari de la investitori.

Și… mai e o chestie de spus pe aici. ispace – care în prezent are 60 de angajați – a concurat și s-a clasat în primii cinci finaliști în Google Lunar XPrize, unde se ofereau 30 de milioane de dolari însă nu s-a lăsat cu un învingător.

Iulian Iamandi