Divizia americană a companiei IWI anunță apariția unui nou model, cunoscut drept Tavor 7, disponibil în calibrul 7.62 NATO (.308 Win).

Observam astfel o posibilă inițiativă mondială de a trece puștile de asalt în calibrul 5.56mm către muniție mai puternică, (așa cum am scris și cu alte ocazii).

Tavor 7

Tavor 7

În momentul de față, cel mai utilizat model de Tavor este în calibrul 5.56×45, aflat în dotarea armatei sau forțelor speciale din Israel, India, Macedonia, Filipine, Columbia și Vietnam.

Modelul Tavor 7 păstrează caracteristicile modelelor precedente: sistemul total ambidextru (ce permite utilizarea comfortabilă atât de către dreptaci, cât și de către stângaci), posibilitatea schimbării rapide a țevii, sistemul de șine Picatinny pentru montarea dispozitivelor optice, și toate acestea în binecunoscutul sistem bullpup ce permite folosirea unei țevi de 40 sau 45 de centimetri, într-un pachet compact, aproape de dimensiunea unui PDW sau SMG.

Teava scurtă va avea pasul ghinturilor de 1:12, iar teava lungă pasul de 1:10 ce are capacitatea de a stabiliza proiectile mult mai grele. În plus, este prezent și un regulator de gaze cu 4 poziții, și astfel se acoperă foarte bine posibilitatea utilizării unei game foarte variate de muniție.

Tavor 7

Tavor 7

Greutatea noului Tavor este de numai 3.9 Kg, mulțumită numeroaselor părți fabricate din plastic polimer, iar încarcătoarele sunt de 20 de cartușe (ce par să fie încărcătoare standard de SR-25), cu posibilitatea limitării la 10 cartușe pentru a respecta legislația din unele țări.

Aspectul extern pare să fie o combinație între Tavor clasic (patul armei și ulucul inferior ce ascunde o șină Picatinny pentru accesorii) și modelul X95 (mânerul, pârghia de armare). Prin urmare, Israel Weapon Industries folosește cu succes lecțiile învățate până acum, combinând caracteristici pozitive din modelele precedente de puști de asalt.

Un punct demn de luat în considerare va fi modul în care se va face distribuția forței de recul, deoarece modelul actual pe 5.56mm este cunoscut ca având un recul mai mare decât alte platforme similare în același calibru.
Noua pușcă de asalt va fi disponibilă inițial în SUA, începând cu Ianuarie 2018, dar prețul nu a fost făcut public deocamdată.

Vlad Costache