F-16 Aeronautica Militare

M-a pocnit o idee, dar v-o zic la final.

So, Joi 24 Mai, Aeronautica Militare a făcut pa-pa avioanelor F-16 închiriate de la guvernul american pe o perioadă de nouă ani sub numele de “Peace Cesar”. Cu o zi în urmă s-a lăsat cu o ceremonie în care italienii au fluturat batistele leoarcă. Încep să-i înţeleg… la cât îi va costa ora de dat cu Typhoon-ul pe cer, comparativ cu F-16.

Trasul cortinei peste Peace Caesar reprezintă un rău dublu, costurilor ridicate reprezentate de Typhoon adăugându-se şi procesul de micşorare a forţelor aeriene.

F-16, final de carieră pe la italieni

Generalul maior Giuseppe Bernardis, şeful statului major al forţelor aeriene italiene, prezent la ceremonia ţinută la Baza Aeriană Trapani, unde opereazî 37 Stormo, a declarat despre F-16:

“[were of] paramount importance for the Aeronautica Militare and Italian defensive systems.”

Colonelul Mauro Gabetta, comandantul 37 Stormo, la rândul său a spus:

“the F-16 program was a success because it led to optimize defense resources in a particularly critical period in history: it was a necessary tool to Aeronautica Militare for the transition effectively and efficiently a device that had reached the limit of its operational capability, the F-104, for the European Eurofighter aircraft. ”

“the operations in Libya highlighted the Italian Air Force’s ability to adapt to changing requirements and is prepared to fully integrated and highly interoperable with other nations . ”

Acum, apărarea aeriană a Italiei a picat în spinarea celor patru escadrile de Typhoon de la bazele aeriene Grosseto şi Gioia del Colle.

Aspecte de la ceremonie

Peace Caersar a însemnat în primă fază închirierea a 34 avioane F-16 pe o perioadă de cinci ani, extins mai apoi cu alţi cinci ani, pentru a acoperi intervalul în care s-a desfăşurat trecerea de pe F-104 pe Eurofighter Typhoon.

Până în prezent, Aeronautica Militare a recepţionat 62 avioane Eurofighter Typhoon. Typhoon-ii italieni au efectuat peste 200 de misiuni deasupra Libiei, adăugând 1294 ore de zbor la catastif, de pe baza aeriană Trapani din Sicilia.

Sursa: Aeronautica Militare

Cu gândul la preţul orei de zbor a Typhoon-ului…

Mda. Şi ziceam că îmi trecuse ceva prin cap…

Că tot sunt disponibile avioanele astea, nu ne trezim cu ele în RoAF?