Pe 20 Decembrie 2016, OCCAR (Organizaţia pentru Cooperare Comună în Armament) a notificat EUROSAM, un consorţiu format din MBDA şi Thales, cu amendamentul 1 din contractul pentru programul “B1NT”.

Amendamentul respectiv certifică participarea Italiei în program.

ASTER 30 SAMPT

ASTER 30 SAMPT

Acesta a urmat notificării contractului iniţial încheiat sub mandatul francez pe 23 Decembrie 2015, precum şi Acordului de Cooperare semnat în Iunie 2016 de către miniştrii apărării din Franţa şi Italia, stabilind astfel cadrul de responsabilităţi şi drepturi ale celor două ţări în ceea ce priveşte racheta care va fi dezvoltată în cooperare, precum şi multiplele sale utilizări în sistemele de apărare terestre şi navale împotriva atacurilor aeriene şi a rachetelor balistice.

Programul “B1NT” include dezvoltarea de către MBDA a noiii versiuni Block 1 NT (New Technology) pentru racheta Aster precum şi modernizarea sistemelor SAMP/T aflate în serviciul Forţelor Aeriene franceze şi al Armatei italiene.

Aceste sisteme vor fi deci modernizate cu noi capabilităţi, în special împotriva rachetelor balistice, aducând astfel o contribuţie esenţiala a ambelor ţări la programul NATO din regiune.

Dezvoltarea rachetei Aster 30 Block 1 NT ia în considerare dualitatea drept criteriu cheie ( aceeaşi rachetă pentru sistemele Aster folosite naval şi terestru), incluzând astfel ajustările necesare care permit rachetei să fie lansate de pe nave de război.

Italia şi-a exprimat de altfel dorinţa de a utiliza Aster 30 Block 1 NT de pe viitoarele sale nave de patrulare din clasa PPA (Pattugliatori Polivalenti d’Altura).

CEO-ul MBDA, Antoine Bouvier a declarat despre acest eveniment: “Participarea Italiei întăreşte programul Aster dincolo de contribuţia financiară şi tehnologică. Încă o dată, cooperarea europeană înseamnă mai mult decât suma părţilor.

După actualul Aster 30 Block 1, care a dat Europei prima capabilitate de apărare împotriva ameninţărilor cu rachete balistice, Aster 30 Block 1 NT va permite extinderea acestei capabilităţi împotriva unor ameninţări mai mari şi va gestiona ameninţarea emergentă a rachetelor balistice anti-navă (ASBM)”.

 ***

Despre Aster system

Evoluţia rachetei Aster 30 Block 1 NT consistă într-un nou căutător (seeker) operând în bandă Ka, înlocuind actualul căutător în bandă Ku, precum şi un nou controler de armă îmbunătăţit. Această modificare oferă o îmbunătățire semnificativă a performanței.

Noua rachetă va fi capabilă să intercepteze ameninţări la intrarea MRBM (Medium Range Ballistic Missiles) în timp ce actualul Aster 30 Block 1 acţionează doar asupra SRBM (Short Range Ballistic Missiles) cu rază de acţiune de 600 km. De asemenea, noua rachetă va putea să răspundă unor rachete cu două capate.

Lansată în 1988 de către Franţa şi Italia, familia Aster (cunoscută şi ca FSAF – Future Surface – to – Air Family)  se defineşte ca un sistem de apărare anti-rachetă sol-aer (SAMP/T) aflată în serviciul Armatei Italiene şi a Forţelor Aeriene Franceze.

De asemenea, este folosită în versiunea sa navală pentru auto-apărarea transportoarelor navale  franceze şi italiene de aeronave şi asigură auto-apărarea locală şi a flotei pentru fregatele şi distrugătoarele britanice, franceze şi italiene.

Marea Britanie, care desfăşoară rachete Aster pe distrugătoarele Type 45, a declarat în timpul summit-ului Franco-Britanic de la Amiens din Martie 2016, că au în vedere noua versiune  Block 1 NT pentru această clasă de nave.

Sistemele Aster joacă un rol activ în programul NATO numit ALTBMD (Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence) pentru apărarea forţelor aliate împotriva ameninţărilor balistice, şi, astfel, reprezintă o contribuţie majoră Franco-Italiană la acest program.

Sistemele Aster folosize pe fregatele italiene „Orizzonte” au luat parte la misiunea No-Fly Zone asupra Libiei decisă de Naţiunile Unite în Martie 2011. Sistemele SAMP/T operate de Armata Italiană sunt astăzi desfăşurate în Turcia ca parte a asistenţei NATO de apărare împotriva unei posibile ameninţări cu rachetă venită de pe teritoriul Siriei.

Despre MBDA

Cu o prezenţă semnificativă în 5 ţări Europene precum şi în Statele Unite, în 2015 MBDA a avut o cifră de afaceri de 2.9 miliarde de euro cu un total de comenzi ăn valoare de 15.1 miliarde euro. Cu peste 90 de clienţi  din rândul forţelor armate din întreaga lume, MBDA este un lider în producerea de rachete şi sisteme de rachete.

MBDA este singurul grup European capabil să conceapă şi să producă rachete şi sisteme de rachete care corespund întregii game de nevoi curente şi viitoare ale celor trei forţe armate (terestre, marine şi aeriene). În total, grupul oferă o gamă de 45 sisteme de rachete şi produse de contramăsuri aflate în serviciu operaţional şi mai mult de 15 care sunt în prezent în dezvoltare.

MBDA este deţinută de Airbus Group (37.5%), BAE Systems (37.5%) şi Leonardo (25%).

Sursa: MBDA