Redactia Resboiu isi mareste Ordinea de Bataie: avem un camarad nou, pe istoricul militar Emil Boboescu.
Istoric militar, cu un doctorat in istorie pe final la Universitatea Bucuresti si École des Hautes Études en Sciences Sociales Paris cu tema Uniforme romanesti postbelice, master si licenta in istorie si un master in stiinte militare si informationale facut la UNAP.
A lucrat in trecut pe la Camera Deputatilor si pe la Muzeul National de Istorie, uneori si profesor la pitici (clasele 1-8); ca distractie principala, membru activ al Asociatiei Traditia Militara (vezi foto, fruntas din Regimentul 1 Graniceri) si cam tot ce presupune istorie militara si de transporturi. Scrieri trecute: Buletinul Muzeului Militar National, Historia, Revista Politiei de Frontiera si altele.
Imi pare bine.Este cumva tinuta de campanie model 1939?Am o intrebare legata de motorizarea armatei in perioada interbelica:vizita secretarului de stat Gen.Buichiu ,in 1937, la uzinele STEYR, apare undeva in documentele romanesti?
felicitari! La cat mai multe articole publicate.
Mulţumesc de felicitări.
Ţinuta este model 1937 a Regimentului 1 Grăniceri Gardă “Carol al II-lea”. De aceea pe coifură se află cifrul CII specific însă regimentului.
Despre inspecţia de care vorbiţi nu am date în acest moment dar ma pot interesa când se iveşte ocazia.
Sa discutam putin despre uniforme ale armatei RSR si a celorlalte din Tratat.Am aici un link ptr. Romania,Bulgaria,Ungaria,etc.De ce romanii n-au avut uniforme(veston,pantalon,hanorac) de camuflaj in perioada respectiva,iar bulgarii da.Am vazut si in reviste bulgari in camuflaj.
http://www.ponchirolieditori.com/libri/warsaw/pdf/bulgaria.pdf
Stimate domn, romanii au avut uniforme de camunflaj incepand din anii ’50. Nu as putea sa va spun exact cand s-au adoptat pentru ca nu am surse exacte documentare. Ce va pot spune insa este ca in aceasta perioada s-au introdus bluze cu gluga si suprapantaloni de camunflaj cu model similar cu cel sovietic adoptat in aceeasi perioada, adica frunzulite mici pe material fond.
Iar eu va spun ca n-a existat o uniforma de camuflaj in piesele de care v-am amintit:pantalon,veston si hanorac.Arati-mi macar un exemplu.Ca se punea o panza asa-zisa de camuflaj peste uniforma de postav aceasta nu inseamna ca este. uniforma de camuflaj.Va vorbesc din experienta personala.
Ținutele respective au fost la început importate de la poporul ‘frățesc și prieten’ de la răsărit,și apoi produse pe plan local…Dar au fost NUMAI pentru cercetași, parașutiști, băieți mai calificați, ca să zic așa…restul trupei nu avea în dotare ținută de camuflaj…
Nu era nimic de produs special.Iar parasutistii aveau tot tinuta kaki,eventual imbracau uniforma cu ghilimele la tema cercetare in adancime.
Erau doua tinute mari si late:de postav iarna si de doc vara.Ele erau si la instructie si la iesirea in oras.
parasutistii aveau si tinuta bleumarin (la fel ca unitatile de paza obiective speciale din Aviatia Militara). semana la culoare cu uniforma trupelor de securitate, numai ca ultimii aveau petlite mov.
http://camopedia.org/index.php?title=Romania
😉
nu-s tinute, sunt costume de mascare, e altceva, cum a spus si albert. se purtau peste tinuta.
de la sovietici s-a importat un model prin anii ’50, apoi au fost produse alte trei modele (iarna, toamna, primavara). le aveau in dotare unitatile si subunitatile de cercetare, dar si alte unitati (de exemplu cele de mascare, care erau atat de bine disimulate incat nici macar unii militari din cadrul lor n-aveau habar cu ce se ocupa :D, exact ca-n bancul ala ). vm-ul avea in plus (si inca are) un halat de mascare pt iarna.
primele uniforme de camuflaj au aparut in 1990 la graniceri si la Regimentul/Brigada de Garda. apoi la politia militara (care a avut si un alt model).
cam toate armatele din pactul de la varsovia aveau uniforme de camuflaj (in special patternul “raindrop”, dar si altele) si in plus cercetasii lor aveau in dotare si costume de mascare.
in cadrul Armatei Romane tinute mai aparte erau la parasutisti (toata tinuta, inclusiv “manusile tip muschetar”) si vm (o scurta, capisonul etc). vm-ul a si fost prima arma dotata cu huse de mascare pt castile de lupta (in rest exista un fileu de mascare). tot la vm s-au bagat primele berete de camuflaj.
paradoxul este ca desi uniformele de camuflaj au fost introduse tarziu la noi, inainte de ’89 exportam panza imprimata in culori de camuflaj in Irak si cred ca si-n Siria (nu mai retin daca era imitatie de woodland sau de dpm, dupa ’90 materialul respectiv a ajuns si la B 265 Politie Militara).posibil sa fi exportat si uniforme pe-acolo.
Cat despre lucrarea pe care o prezentati, are cateva erori uniformologice pentru Romania. Din punctul meu de vedere, aceasta copiaza niste lucrari informative despre uniformele armatelor Organizatiei Tratatului de la Varsovia aparute, daca imi aduc bine aminte, pe la sfarsitul anilor ’70 – inceputul anilor ’80, unde, iarasi, pentru Romania se regasesc cateva erori, semn ca baietii nu-si facusera temele prea bine. Aceste erori sunt preluate, dupa terminarea razboiului rece si desecretizarea acestor lucrari, de anumite carti, cum este aceasta, fara a se mai consulta orice bibliografie ulterioara. Un exemplu superb de o asemenea lucrare gasisem pe scribd, facuta de armata canadiana prin anii ’80, si care continea asemenea prostioare. Ce era hazliu e ca purta o stampila sovietica, semn ca era de captura…
Am o rugaminte:sa nu politizam.Uitati la polonezi in anii “60-70:
http://www.gaz69.org/army/UniformsPL.html