Conform unei informații publicate de către publicația The Jerusalem Post, Israelul nu se opune livrării de rachete antitanc israeliene Spike din stocurile Estoniei către Ucraina.

Acum avem un pseudo-răspuns la o întrebare românească. Nu?

Spike LR testat in poligonul Cincu - foto Sergent Nicusor Comanescu

Spike LR testat in poligonul Cincu – foto Sergent Nicusor Comanescu

Estonia a achiziționat anul trecut armament israelian, între care și peste cinci sute de rachete antitanc ghidate tip Spike.

SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) spune că Estonia a comandat 100 de rachete antitanc Spike MR/LR în anul 2019, rachete care au fost livrate în 2020/2021. Acestora li se adaugă 40 de rachete Spike NLOS și 500 de Spike SR.

De la începutul războiului ruso-ucrainean Estonia a livrat Ucrainei ajutoare militare și civile în valoare de aproximativ 220 de milioane de euro.

În ceea ce privește armamentul, Estonia a furnizat Ucrainei rachete antitanc ghidate FGM-148 Javelin, obuziere tractate D-30 calibrul 122 de milimetri și muniții.

Zilele trecute ministrul estonian al Apărării, Kalle Laanet, a vizitat Kievul pentru a-și arăta sprijinul în favoarea Ucrainei.

Kalle Laanet a declarat că țara sa este pregătită să furnizeze Ucrainei armament suplimentar și să organizeze instruirea militarilor ucraineni pentru a utiliza armamentul occidental.

Cât despre Spike… tre să zic ceva, nu? Că avem și noi. Și dă bine să zic ceva.

Spike este o familie de rachete antitanc și antipersonal dezvoltată de către compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems.

Arma este disponibilă în variante portabile de către pietoni, vehicule și ventilatoare.

Racheta Spike este una dintre cele mai eficiente rachete antitanc de pe piață.

Iulian Iamandi