"secretul" ţestoaselor israeliene

“secretul” ţestoaselor israeliene

Prin Mai, la Jubata al Khashab, au fost fotografiate câteva tancuri israeliene dintr-o versiune încă necunoscută.

Şi, cum nu s-a comunicat nimic oficial… s-a lăsat desigur, cu presupuneri.

Turela remodelată are în poză partea din spate deschisă. Mai exact containerul din spate este deschis. Zvonurile spuneau că ar fi o turelă cu totul şi cu totul nouă, chiar.

În dezbaterile între cei care iubesc ţestoasele, cineva a atras atenţia asupra antenei caracteristice vehiculelor de luptă care pot lansa rachete antitanc ghidate Spike NLOS.

Vreme îndelungată, Spike NLOS a fost o armă secretă a israelienilor.

Sună prea… pompos, nu? Ok, NLOS a fost o versiune secretă a rachetei Spike. Acceptabil, aşa? Aşa.

Spike NLOS a fost dezvoltată în urma războiului de Yom Kippur şi este o rachetă sol-sol tactică cu raza de 25 de kilometri, dedicată loviturilor de mare precizie în câmpul tactic asupra inamicului faţă de care nu exista contact vizual (NLOS – Non Line Of Sight).

Transmisia informaţiilor despre ţintă este asigurată de sateliţi sau vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Deşi este capabilă să opereze conform conceptului “fire and forget”, racheta Spike NLOS poate trece pe dirijare directă graţie sistemului optoelectronic. Capul de luptă poate penetra un metru de blindaj omogen.

Despre Spike NLOS s-a aflat la momentul în care Coreea de Sud a achiziţionat un număr de astfel de sisteme şi… au apărut ceva dezamăgiri: acurateţea rachetei scade atunci când este ceaţă, deşi sistemul beneficiază de un canal IR.

Dar, în zona Israelului şi mai ales prin ograda vecinilor racheta Spike NLOS “merge” mai bine şi noua ţestoasă cu siguranţă a pus pe gânduri posibilii adversari, pe motiv de capabilităţi sporite.

Lux!

 

– Iulian Iamandi –