Traseul avioanelor israeliene

Traseul avioanelor israeliene

Forţele Aeriene Israeliene au executat o lovitură aeriană asupra unui convoi transportând armament din Siria către graniţa cu Libanul.

Atacul urmează unor acţiuni diplomatice prin care Israelul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de posibila căderea a arsenalului chimic sirian în mîinile grupului şiit Hezbollah, un aliat al regimului sirian, sau în cele ale altor organizaţii militante. Pe acest subiect, oficialii israelieni au declarat că un asemenea transfer ar reprezenta un casus belli şi va fi implicit scânteia  care va declanşa un atac israelian.

Surse diferite oferă informaţii diferite, faţă de locul unde a avut loc atacul: pe teritoriul Siriei, sau pe cel al Libanului.

“The Israeli air force blew up a convoy that had just crossed the border from Syria into Lebanon,”

A informat una din surse, adăugând că se credea că acest convoi transporta arme de un tip nespecificat.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să comenteze această informaţie.

O a doua sursă a confirmat pentru AFP că avioane de luptă israeliene au lovit un convoi transportând arme către Liban, dar a precizat că incidentul a avut loc pe teritoriul Siriei.

“It was an armed convoy traveling towards Lebanon, but it was hit on the Syrian side of the border at around 2330 GMT,”

A declarat cea de-a doua sursă.

Pe lângă îngrijorările faţă de armamentul chimic sirian, Israelul a acuzat Siria că a furnizat rachete Scud cu rază lungă grupării Hezbollah, atenţionând şi asupra pericolului ca sisteme de arme avansate să cadă ajungă la miliţiile libaneze, cum ar fi rachete sol-aer şi suprafaţă-suprafaţă.

Înainte de atacul aerian, ambele surse au anunţat un nivel ridicat de activităţi “neobişnuite” în spaţiul aerian libanez începând cu dimineaţa zilei de 29 Ianuarie şi continuînd noaptea.

Armata Libaneză a comunicat că avioanele de luptă israeliene au intrat în spaţiu aerian libanez de 16 ori între orele 09.30 a.m. 29 Ianuarie şi 02 a.m. 30 Ianuarie.

“Every day there are Israeli over flights, but on Tuesday they were much more intense than usual,”

A declarat o sursă libaneză pentru AFP.

Atacul a avut loc la doar câteva zile după ce Israelul a amplasat două baterii Iron Dome în Nord şi în plină temere că armamentul chimic sirian ar putea ajunge în Liban.

Adresându-se unor reporteri în Ierusalim, un fost şef în cadrul Mossad a declarat că statul evreu “should make any effort to prevent any weapons systems of that kind going out to terror organizations”.

Sursa: Defensenews

Informaţiile pe această temă sunt diferite – depinzând, desigur, de atitudinea şi poziţionarea faţă de Siria a celor care le-au conceput şi publicat.

Astfel, conform RIA Novosti, care citează agenţia de presă siriană SANA, Israelul a executat o lovitură aeriană asupra unui centru militar de cercetări de pe teritoriul Siriei.

Un general sirian a declarat:

“Israeli fighter jets violated our airspace at dawn today and carried out a direct airstrike on our scientific and research center, which works to raise our resistance and self-defense,”

Televiziunea de stat siriană a anunţat că în urma atacului israelian şi-au pierdut viaţa doi oameni, alţi cinci fiind răniţi şi că ţinta a fost un centru militar de cercetări din Jamraya, la nord-vest de capitala Damasc, clădirea fiind serios afectată în urma atacului.

Adevărul este la mare distanţă de noi, fix la faţa locului. De crezut, nu bag mâna în foc nici pentru israelieni şi nici pentru sirieni. Concluzia am să o trag atunci când vor apare informaţii susţinute de probe credibile.

Până atunci însă, nu pot să nu mă întreb: dacă a fost pe teritoriul Siriei, actul agresiv al Israelului este un nou preemptive strike? Dacă da, îl va condamna cineva?

 

– Iulian Iamandi –