Aviaţie

Irkut a inceput dezvoltarea unui avion de atac usor bazat pe Yak-130

Yak-130 combat trainer aircraft

Yak-130 combat trainer aircraft

Corporaţia Irkut a început dezvoltarea unui avion nou pentru atac uşor, bazat pe Yak-130, anunţă Izvestia citând o sursă din cadrul complexului militar-industrial. Completarea primei faze de lucru este programată pentru 2013 – 2014, iar fondurile necesare provin din sursele proprii ale Irkut.

Versiunea militară a avionului de antrenament va poseda un complex de ţintire bazat pe termoviziune care va detecta ţintele în condiţii meteo adverse şi noaptea.

Adiţional, există posibilitatea de a echipa cu radar această evoluţie a Yak-130.

Noua avionică destinată viitorului avion va include sisteme electronice dedicate armelor de precizie ghidate laser, prin satelit sau televiziune.

Conform sursei din United Aircraft Corporation, deja a fost dezvoltată tehnologia de realimentare în zbor utilizată pe Yak-130, iar raza practică a viitorului avion să crească de la două mii la patru-cinci mii de mile.

Avioanele de atac uşor sunt în prezent la mare căutare în ţările aflate în curs de dezvoltare. Acestea sunt relativ ieftine – sub 15 milioane de dolari pe bucată şi uşor de exploatat.

Chiar dacă avioanele de atac uşor au rareori capabilitatea de a transporta o încărcătură ofensivă mai mare de o tonă, acesta nu este un impediment dat fiind faptul că pot fi folosite cu succes în conflicte cu intensitate scăzută.

În prezent, pe piaţă există Hawk-ul britanic, brazilianul AMX International şi cehescul L-39 – acestea sunt avioanele enumerate în articolul original.

În Mai 2012, Alexander Zelin, pe atunci comandantul Forţelor Aeriene ale Rusiei, a spus că armata a luat în considerare dotarea cu un avion de atac uşor bazat pe Yak-130 – sub numele de Yak-131 – dar că ideea a fost respinsă, în baza proastei protecţii a pilotului, deşi militarii au fost satisfăcuţi complet de încărcătura de luptă şi de armele pe care le putea utiliza această evoluţie.

Separat, Zelin a mai spus şi că pentru atac la sol trebuie un avion cu un singur loc şi nu cu două.

Sursa: Lenta

Se pare că înlocuirile de la vârful forţelor armate ruse au ca impact revizuirea unor concepte şi interese…

 

– Iulian Iamandi –

15 Comments

 • Acest avion va fi oare supersonic?Daca da, va fi si mai ok.
  Rusii se pricep la avioane asa ca acest avion va fi unul reusit, ok pentru misiuni de politie aeriana, asa cum are nevoie si Romania, mai ieftin de exploatat decat masivele bimotoare Su si MIG.

 • Daca vor rezolva problema cu protectia pilotului s-ar putea ca SU 39 – aka Su 25 modificat sa piarda din piata.
  Daca YAK 130 devine supersonic o sa se vanda foarte bine in tarile din lumea a 3-a a aeronauticii dar si la case mai mari, poate chiar in tarile cu aviatie supersonica pur sange datorita costurilor de achizitie.

  • Am citit despre stire pe vpk.name la rusi, ei zic ca-i vor baga tot ce au mai bun din electronica, va purta armament de precizie, va putea fi operational in orice conditii meteo. s. a. Nu cred ca va fi concurent lui Su-25. A-10 si Su -25 sint mult mai scumpi si sint pentru razboaie in toata legea. Astia mici vor fi folosite mai mult pentru operatiuni anti teror sau gherile usor inarmate.

  • Si eu tot la Hongdu L-15 ma gandii, cand citii stirea asta, adica eu cred ca rusii o sa dezvolte avionul pana o sa semene cu Hongdu L-15.

   Hongdu L-15 are sase puncte de acrosaj, (patru sub-aripa si doua vârful aripii) si transporta pana la 3 tone de armament.

   Echipaj: 2
   Lungime: 12.27 m ()
   Anvergura : 9,48 m ()
   Înălțime: 4.81 m ()
   Greutate gol : 4.96 t (6,5 t)
   Max. Greutate decolare : 9.5 T ()
   Grup motopropulsor : 2 × Ivchenko Progress AI-222K-25F postardere turboreactoare cu flux dublu

   Performanță

   Viteza maximă : Mach 1.4
   Raza de luptă : Peste 550 + km
   Gama de bac : 3,100 km
   Plafonul de serviciu : 16.000 m
   Rata de urcare :> 200 m / s (postardere)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: