Raven UAV AeroVironment

RQ-11

Zilele trecute, Iranul a a comunicat că în ultimele 15 luni a doborât (şi) două drone americane de recunoaştere din tipul RQ-11.

Cele două UAV-uri, s-ar adăuga astfel în tolba iraniană care-i doldora, lângă un ScanEagle şi un RQ-170 Sentinel, care mai era şi stealth.

“The army’s air defence shot down two… RQ-11 drones,” – a declarat Contra Amiralul Amir Rastegari pe la tv şi către agenţia de presă Fars, adăugând că Armata a efectuat “cercetări” pe dronele doborâte.

Rastegari n-a prezentat dovezi, dar până acum iranienii au demonstrat cu probe isprăvile.

Luna trecută Iranul a anunţat capturarea unei drone de mici dimensiuni din tipul ScanEagle, americană desigur, în spaţiul aerian propriu, deasupra Golfului Persic. US Navy zice că nu-i aşa…  dar nici noi nu putem uita că acum vreun an, Iranul a capturat o dronă mult mai mare şi mai sofisticată, aparţinând CIA, invizibilă radar, un RQ-170 Sentinel.

AeroVironment RQ-11, despre care Rastegari afirmă că au doborât iranieni proprii, este o dronă de mici dimensiuni, lansată manual şi telecomandată, utilizată de către serviciile militare americane de informaţii, dar şi de unele ţări aliate SUA.

RQ-11 are raza de acţiune de 10 kilometri şi poate zbura cu până la 95 de kilometri pe oră pentru optzeci de minute.

Rastegari a făcut anunţul după încheierea unei aplicaţii navale de mari dimensiuni care s-a desfăşurat în Golful Oman şi Strâmtoarea Hormuz de-a lungul a şase zile, aplicaţie în cadrul căreia au fost lansate câteva rachete nav-aer ca şi parte a manevrelor.

Sursa: Defence Talk

– Iulian Iamandi –