Ultima încercare a Iranului de a plasa un satelit în orbită, interpretabilă ca… în ciuda opoziției SUA, s-a lăsat cu final nefericit. Iar.

Racheta purtatoare Simorgh

Racheta purtatoare Simorgh

Dar, iată cum a sucit-o un oficial iranian într-o declarație pentru televiziunea de stat:

“It was launched with success and … we have reached most our aims … but the ‘Zafar’ satellite did not reach orbit as planned.”

Acest ultim, în sensul de cel mai recent, final nefericit, este cel de-al patrulea rateu al Iranului în încercările de a plasa un satelit pe orbită.

În luna Ianuarie a anului 2019, racheta purtătoare iraniană nu a reușit să atingă viteza necesară în timpul zborului celei de-a treia trepte. Ați intuit bine, acea încercare a fost rateul cu numărul trei.

Cu toate rateurile… Statele Unite ale Americii critică eforturile Iranului, argumentând că programul de sateliți ai acestei țări este o acoperire pentru dezvoltarea unor tehnologii destinate rachetelor balistice cu rază lungă.

Președintele Donald Trum a declarat că programul spațial al Iranului ar putea duce la obținerea capabilităților necesare obținerii rachetelor balistice intercontinentale. Desigur, Iranul argumentează că racheta Simorgh este doar un vehicul lansator de sateliți.

După cel de-al doilea rateu, Dave Schmerler, senior research associate la Middlebury Institute of International Studies, a declarat că aceasta este o situație de încercare și eroare, explicând că iranienii vor avea succes până la urmă.

Iulian Iamandi