Resboiul Stelelor

Iranul nu a reusit sa plaseze in orbita satelitul Payam

Iranul a efectuat o lansare mult criticată de către Statele Unite ale Americii, dar nu a reușit să plaseze în orbită satelitul Payam.

Satelitul Payam gata de lansare

Satelitul Payam gata de lansare

 

“The Payam satellite was successfully launched this morning with the Basir satellite carrier. But the satellite unfortunately failed to be placed in orbit in the final stage.”

A declarat Mohammad Javad Azari Jahromi, ministrul telecomunicațiilor.

Satelitul Payam (Mesaj, în limba persană) și racheta purtătoare au trecut cu succes testarea treptei întâi și treptei a doua, a mai spus ministrul.

Dar, satelitul nu a avut suficientă viteză la desprinderea de treapta a treia a rachetei.

Atât Payam cât și racheta purtătoare au fost proiectate și construite la Universitatea Tehnologică Amirkabir din Teheran.

Iranul mai are în plan lansarea unui alt satelit, Doosti (Prietenie, în limba persană), a declarat Jahromi. Ministrul nu a furnizat informații legate de data lansării, însă a spus că Payam trebuia să fie plasat în orbita terestră la o altitudine de 250 de kilometri.

Payam și Doosti au fost proiectate pentru a aduna informații legate de schimbările de mediu în Iran, a declarat președintele Hassan Rouhani.

“The satellite will give us all the information we need, and we will prove to the world that we are a country of science.”

A spus Rouhani.

La începutul lunii, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că planul Iranului de a trimite sateliți în orbită violează rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU prin care a fost stabilită o înțelegere pe subiecte nucleare între puterile majore și Teheran.

Rezoluția 2231 face referire la interzicerea dezvoltării de capabilități de dezvoltare a rachetelor capabile să transporte încărcături nucleare, dezvoltarea de rachete balistice și tehnologii care au legătură cu rachetele.

Teheranul a negat că lansarea a violat Rezoluția 2231.

Iulian Iamandi

1 Comment

  • Acesta este efectul taierii bugetului spatial. Daca inainte cheltuiau aproape 1 milliard $ acum cheltuie ridicaola suma de 4 milioane $. Ma mir ca au reusit sa il lanseze. Oricum pacat ca aveau planuri ambitioase, inclusive statii spatiale cu echipaj uman si sa trimita cosmonauti pe Luna. Si se parea ca o sa le reuseasca. A se vedea faptul cu au reusit sa trimita animale in spatiu.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: