Nimic nou sub soare. Personal m-am ferit de subiect pana acum pentru ca e…..iranistanez. Nu e de neglijat, dar mereu sunt aceleasi tirade turbate presarate cu realizarile maiestre ale ceakistanezilor.

Povestea e cunoscuta: Iranul face scandal in stramtoarea Ormuz pe care-l ameninta cu inchiderea si cu sugrumarea traficului comercial din zona. Daca? Daca americanii se arata la fata, daca se mai uita urat de ei, daca se trezesc ceakistanezii cu fata la perna. Si, ca sa arate ca sunt seriosi, au pus-o de-un mare exercitiu naval in zona, ca sa-si arate muschii. Si, recent au recunoscut ca folosesc steroizi pentru ca s-au laudat cu teste de succes ale unor rachete cu raza lunga si medie de actiune, succes pe care evident, nu-l mai confirma nimeni. Ba mai mult, prietenii rusi, cei mereu de partea anti-americanilor, le cam dau cu flit si declara ca Iranul nu detine tehnologia necesara pentru a dezvolta astfel de arme. Deci, blufeaza. Nimic nou sub soare, cum spuneam. Dar deh, dupa doborarea dronei aleia nefericite, iar le-a crescut tensiunea belicoasa.

Acum, adversarul lor direct,  flota a V-a americana adulmeca la suprafata, in aer si pe sub apa. Evident, americanii n-au de gand sa plece. Au treaba in Golf. Se plimba chiar si prin Ormuz cu navele de razbel, ca deh, au. Cu toate astea, americanii par destul de prudenti, cam in genul ratelor care pedaleaza violent pe sub apa dar la suprafata par plictisite. N-au ripostat verbal dar au semnat niste contracte de inzestrare cu F-15-uri suplimentare a Arabiei Saudite, un rival al Iranului pe plan local, mai ales in domeniul productiei de petrol. In plus, gigantii producatori de armament american par si ei foarte ocupati chiar cu SUA, in utlimele zile vehiculandu-se multe miliarde de dolari in domeniu.

Efecte imediate? De ceva vreme, in Israel se fac provizii de apa si produse de urgenta. Iar pretul petrolului a crescut si el, printre beneficiari directi fiind chiar Iranul dar si……SUA. Nu, nu e o conspiratie, e o realitate care spune ca Iranul este previzibil de periculos datorita pozitiei in care este pus, cu spatele la perete, si datorita fervorii care nu mai conteneste in esaloanele conducatoare. Acum, daca chiar au cu ce sa-si sustina bluful, eu personal ridic un mare semn de intrebare.