Rosoboronexport stand

Rosoboronexport stand

Moscova şi Bagdadul vor merge mai departe în ceea ce priveşte un contract în valoare de peste patru miliarde de dolari, care va transforma Rusia în cel de-al doilea mare furnizor de armament pentru Irak.

Anunţul a fost făcut Vineri de către ministrul irakian de Externe, fapt ce a contrazis zvonurile de până acum – conform cărora contractul a fost anulat pe motive de posibilă corupţie.

Irakul a reprezentat o piaţă bună pentru armamentul Uniunii Sovietice.

“In principle, both sides intend to fulfill this order,”

A declarat ministrul irakian de externe, Hoshiyar Zebari.

Anul trecut, preşedintele Nuri al-Maliki a anunţat anularea contractului pentru avioane militare cu reacţie, elicoptere şi rachete, din Rusia, dar a fost contrazis mai târziu de către ministrul provizoriu al Apărării, care a spus despre contract că este unul valid.

Săptămâna trecută, Rosoboronexport a declarat că nu poate fi anulat contractul şi că se aşteaptă trecerea acestuia printr-o serie de formalităţi legislative.

“I think that it is a question of the distribution of money. It is necessary to pay in advance and we have a political crisis. Our budget for 2013 was not yet approved by the parliament,”

A spus Zebari.

Contractele pentru armament sunt un subiect sensibil pentru Irak, ţară care va folosi contractul cu Rusia pentru a împinge înapoi presiunea făcută de către SUA, prin diversificarea furnizorilor.

Sursa: Al Defaiya

 

– Iulian Iamandi –