Terestre

Irakul a primit cea de-a patra transa de tancuri T-90S

Armata irakiană a primite ce-a de-a patra tranșă de tancuri principale de luptă tip T-90S din Rusia, a anunțat presa locală zilele trecute. Irakul a recepționat primul tanc T-90 în urmă cu doi ani.

T-90S - Irak

T-90S – Irak

Știrea a fost dezvăluită de către generalul maior Walid Khalifa, comandantul Diviziei 9 Blindată, într-un interviu pentru National Iraqi News Agency.

T-90S este o versiune îmbunătățită a tancului rusesc T-90 pentru a îndeplini nevoile operaționale ale țărilor asiatice, în special ale Indiei (unde este numit Bhishma).

Tancul este fabricat de către compania rusească Uralvagonzavod din Nizhnyi Tagil.

Armata Indiană a semnat în luna Februarie a anului 2001 un contract pentru 310 tancuri T-90S.

Aceasta este și versiunea de export a tancului standard T-90.

În luna Iulie a anului 2017, Uralvagonzavod a anunțat în raportul anual că a semnat un contract cu Vietnamul pentru tancuri T-90S, iar în Iulie 2017 fabricantul a informat că Irakul a cumpărat 73 de tancuri din tipurile T-90S și T-90Sk (în varianta de comandament).

Ah, era să uit. Divizia a 9-a Blindată Irakiană a înlocuit tancurile americane M1 Abrams cu tancuri noi-nouțe rusești T-90S, după ce o perioadă de timp a operat în comun atât tancuri americane cât și tancuri sovietice mai vechi.

Unul dintre motivele pentru care a-9a Blindată a trecut pe T-90S este faptul că americanii s-au plâns că Abramsurile au căzut în mâinile milițiilor shiite sprijinite de către Iran.

Iulian Iamandi

1 Comment

  • Acum iranienii studiaza intens Abramsul pentru a copia si implementa pe tancurile lor, cat mai mult din tehnologia acestui tanc american.Foarte posibil ca acest tanc sa fi fost oferit de iranieni, pentru studiu, rusilor si chinezilor.
    T-90S este tancul potrivit pentru irakieni.Cate asemenea tancuri se vor afla in dotarea armatei irakiene?
    Daca s-ar ajunge la un nou conflict cu ISIS, din nou militarii irakieni si-ar abandona tancurile.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: