Militari irakieni  prezentand captura

Militari irakieni prezentand captura

Armata irakiana a anunțat sâmbătă arestarea a cinci indivizi…

Aceștia luau parte la cursuri de chimie și executau la momentul intervenției militarilor irakieni combinarea unor substanțe cu scopul de a obțite diverși compuși cu nume exotice ca sarin sau muștar. Arestații făceau parte dintr-o celula afiliată Al Qeda, iar rezultatele experimentelor lor ar fi trebuit distribuite pe plan local, în Irak, respectiv în Europa și America de Nord…

Ministerul Apărării a anunțat că cei cinci membrii Al Qaeda au fost arestați în timpul unor razii făcute la doua locații din Bagdad, locații la care se făceau cercetari pentru obținerea de arme chimice. Irakienii au beneficiat de ajutorul unui serviciu străin de informații, serviciu al cărui nume a rămas, evident, neprecizat.

Inculpații au reușit să obțină compuși chimici necesari fabricării de gaz sarin si gaz mustar, pe care ar fi intenționat să le disperseze cu ajutorul unor aeromodele radiocomandate în timpul comemorării de către  șiiți a morții Imamului Kadhum, săptămâna aceasta. De asemenea, celula din care cei cinci făceau parte avea contacte cu o rețea de contrabandiști ce ar fi asigurat tranzitul fraudulos al armelor chimice obținute către Statele Unite, Canada și Europa.

Anunțul irakienilor este al doilea de acest fel din Orientul Mijlociu după ce turcii au anunțat, cu o zi mai devreme, că organizația Al Nusrah se află în posesia gazului sarin și că planifică atentate asupra bazei aeriene Incirlik și a orașului Gaziantep, de la granița Turciei cu Siria.

Frontul Al Nusrah este unul dintre cei mai periculoși afiliați Al Qaeda și ia parte la revolta din Siria, împotriva regimului Assad. Unele surse afirmă că Al Nusrah ar fi intenționat să utilizeze armele chimice în interiorul Siriei. Tot Frontul Al Nusrah e suspectat și de atentatul cu clor din martie, atentat în care și-au pierdut viața 16 militari sirieni si 10 civili.

Text și foto via:

Long War

– Marius Constantin –