Tancul T-55 este încă departe de pensionare și foarte probabil o parte dintre pământeni vor utiliza țestoase derivate din T-55 și la prima invazie a extratereștrilor. Foarte probabil, dacă avem noroc, câteva tancuri T-55 vor fi utilizate și la respingerea celei de-a doua invazii extraterestre. 🙂

T-55 Al-Kafil-1

T-55 Al-Kafil-1

Niște imagini postate pe Twitter dezvăluie existența unui nou tanc din familia T-55, o versiune dezvoltată de către irakieni sub numele de T-55 Al-Kafil-1. T-55 Care-preia-comanda/controlul. Cam așa s-ar traduce, dacă îmi folosesc bine irakiana de Călărași. Gen.

Noul tanc irakian este de fapt bazat pe Type 59, versiunea chineză a sovieticului T-55.

Noutățile sunt foarte vizibile. Turela este una complet nouă și de dimensiuni mai mici, cu forma originală schimbată complet. Pe turelă se pot identifica atât blindajul suplimentar cât și cel reactiv, precum și lanțuri în partea din spate pentru protecția împotriva loviturilor de AG (RPG).

Al-Kafil-1

Al-Kafil-1

Pe turelă este amplasată o stație telecomandată care dispune de o mitralieră grea. De asemenea, sunt vizibile lansatoare de grenade pentru mascarea cu fum.

Carcasa blindată a fost de asemenea modificată și dispune de blindaj reactiv. Al-Kafil-1 are o nouă formă în partea din spate a carcasei blindate, dispunând de blindaj suplimentar clasic (sau reactiv).

Alte modificări ar putea exista în interiorul turelei și compartimentul mecanicului conductor.

Cel mai probabil, Al-Kafil-1 este în faza de prototip și ar putea urma mai multe modificări până la o versiune finală.

Și… ca să dau la o parte entuziasmul pentru ceva nou/altfel, dacă nu s-a umblat la motor/transmisie/etc, Al-Kafil-1 arată ca opera unor bricolatori sirieni îndrăzneți și mai meseriași, cu acces la ceva echipamente de pe raft.

Însă, o nedumire mă oprește de la a fi mult mai rău în critică: având experiența proprie a vizitatului băștinașului tanc TR-85M1 în toate posturile echipajului și a turelelor tancurilor T-72 și P-125, nu pot să nu mă întreb dacă nu-s cumva șanse ca turela irakienilor să difere mai mult decât mă ține realismul să comentez. Rămâne de văzut.

 

Iulian Iamandi