Armata Romana Fortele Aeriene

Introducerea in Serviciul de Lupta Permanent Politie Aeriana, sub comanda nationala, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, va participa joi, 14 martie, începând cu ora 10.00, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, Borcea, județul Călărași, la activitatea de introducere în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon.

       

F-16AM 1604 in decolare, Baza Aeriana 86 BorceaPrin Hotărârea CSAT din 27.09.2012 a fost aprobată Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de 3 escadrile de luptă dotată cu câte 16 avioane multirol fiecare. Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze și Guvernul SUA pentru achiziționarea a 12 avioane F-16. Cele 12 avioane au fost livrate în perioada 2016-2017, astfel:

  • 6 avioane au fost livrate la 29.09.2016;
  • 3 avioane au livrate la 15.11.2016;
  • 3 avioane au fost livrate la 28.09.2017.

Avioanele F-16 au parcurs procesul de operaționalizare, în primă fază pentru misiunile de poliție aeriană sub comandă națională, urmând a continua procesul pentru atingerea capabilității operaționale finale. Pentru a putea executa misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO, escadrila trebuie să parcurgă și procesul de certificare NATO.

La momentul actual, aeronavele execută toate tipurile de misiuni specifice, în scop de antrenament pentru menținerea nivelului de pregătire.

În cadrul activității de introducere în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, a aeronavelor F-16 Fighting Falcon, va fi prezentat un exercițiu de interceptare a unei platforme aeriene care utilizează neautorizat spațiul aerian național, în baza Legii nr. 257/2001, republicată în anul 2014, privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

 Biroul de Presă

3 Comments

  • Este doar o cascadorie de presa. F-16 sub comanda nationala nu poate inlocui in nici un moment avioanele aflate sub comanda NATO pentru ca nu este facut transferul de autoritate asupra acestora. Deciasa numitasuplinire in situatiile in care Mig-urile raman fara gaz nu poate avea loc, pentru ca cei din CAOC nu le pot da comenzi, inclusiv pentru foc de avertisment sau de nimicire. F-16 nu va putea deci inlocui Mig-urile in serviciu, efortul pilotilor din escadrila de la MK ramanand constant. F-16 va face din cand in cand cateo alarma de exercitiu pentru presa, dar lucrurile serioase raman in sarcina… Read more »

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: