Submarinul Delfinul

Submarinul Delfinul

Intr-un scurt interviu prezentat în cadrul reportajului Submarinul României – Prizonier în adâncuri, Ministrul Apărării, Mircea Dușa a declarat că pentru anii 2015-2016 ar (putea) fi planificate alocări bugetare pentru revitalizarea submarinului Delfinul, obiectiv ce este cuprins în Programul Multianual de Modernizare al Flotei României.

La începutul anului Mircea Dușa declara că una dintre fregatele T22 și Submarinul Delfinul vor intra în proces de modernizare în 2014, peste câteva luni, cu ocazia festivităților legate de Ziua Marinei despre „Delfinul” ministrul declara:

Nu ştiu cât va dura mandatul meu, să reuşesc să începem şi modernizarea submarinului Delfinul. Nu e vorba doar înlocuirea bateriilor, sunt şi alte lucrări de modernizare care trebuie realizate, şi vizavi de războiul electronic, şi vizavi de protecţia acestei capacităţi de luptă, având în vedere că trebuie să desfăşoare misiuni deosebite, în condiţiile în care situaţia politico-militară din zonă s-a schimbat. Şi cred că această unitate de luptă din dotarea Forţelor Navale Române trebuie pusă în funcţiune şi sper să reuşesc acest lucru  

Despre revitalizarea „Delfinului” se vorbește an de an de aproape 20 de ani, fără a se schimba nimic, costurile pe care o astfel de operațiune le-ar presupune au fost estimate la câteva zeci de milioane de dolari(20-50 de milioane).

Intr-un studiu(pg..26), din 2011 publicat în Buletinul Forțelor Navale despre modernizarea Marinei Militare în noile condiții determinate de criză economică, pentru perioada 2011-2020 se indentificau următoarele obiective ce nu se puteau atinge.

– capabilități care nu au fonduri în ciclul de planificare 2011-2020:

• capabilitate logistică navală de susținere în zona de responsabilitate şi
teatre de operații a navelor de luptă care să realizeze realimentare pe
mare cu combustibili, muniții, alimente, apă potabilă şi piese de schimb;

• revitalizarea şi modernizarea unei capabilități submarine care să permită
executarea cercetării şi supravegherii maritime în zona de
responsabilitate, sectoare de interes, protecția platformelor de foraj
marin, la mare distanță, cât şi operații de aplicare a embargoului;

• capabilități pentru intervenția rapidă cu scafandri prin dotarea cu vedete
rapide, navă specială pentru scafandri şi nave pe pernă de aer;

• capabilități de luptă antinavă şi aeriană, căutare-salvare pe mare şi
combatere a terorismului, care se vor asigura prin modernizarea navelor
purtătoare de rachete;

• capabilitatea de remorcare maritimă;

• capabilități de suport logistic şi transport fluvial prin înzestrarea cu o
navă multifuncțională şi o navă de transport fluvial. 

Astfel încât declarațiile ministrului ar putea fi în dezacord cu strategiile (potențiale), și posibilitățile de modernizare a Forțelor Navale.

 

– David Victor –