Vorbe goale, apă de ploaie, praf în ochi, idealuri, valori, e bine, e rău, democraţie, baroni locali, niet freedăm – etă carnaval, cultură, cocalari, manele, sclavi dar liberi, căcat, idealuri, apă de ploaie, vorbe goale.
De ce zici mă de rău de revoluţie, tu-ţi… mă-tii!
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Corect!
Normal ar fi trebuit sa scrii Djordje :)cu caractere kirilice.
Ca să fiu pe aceiaşi linie cu noua orânduire politică şi cu cei care au fost în spatele loviturii de stat
O vom uita?
Da, unii au si uitat-o, altii nici nu au trait-o, raman cei care isi jelesc copiii, parintii morti atunci. Crezi ca ei vor uita?
Nu numai ca au uitat-o, dar putin le pasa. O buna bucata din inventarul cu romani citeste doar Libertatea/Click/Can-Can. Era bine daca la recensamant erau intrebati people-ii cine a fost Ioan Voda cel Cumplit.
Buna sau rea, reprezinta din ce in ce mai putin si, dezbracata de ambalaj, e din ce in ce mai putin revolutie.
hmmm…aici nu sunt deloc de acord..pe cat ne departam in timp cu atat mai mult ce s-a intamplat in Romania lui 1989 imi pare din ce in ce mai mult o revolutie “ca la carte”. Comparati cu revolutiile clasice: cea franceza si cele din sec. XIX. Ma rog…se vor gasi unii sa spuna ca nici alea nu au fost revolutii cu adevarat ;). Ce se intampla acum e relativ simplu: traim “restauratia”. Dupa care iar vin “revolutionarii” dar mai potoliti, iar o “restauratie” ceva mai putin ampla si tot asa amplitudinea oscilatiilor scade pana cand peste vreo 50 de ani daca nu mai intervin alte evenimente violente in istorie putem spera la o “stabilizare pe traiectorie” adica ceea ce numesc unii “normalitate”.
Aveam 13 la Revolutie. Daca nu era, probabil ca acum eram unul dintre sutele de mii de ingineri sau de profesori de istorie, eram insurat, cu 2 copii, pe care-i duceam cu cortul, incarcati in Dacia 1330 a familiei (probabil asta era modelul actual) sa le arat, pe ascuns, bisericile de lemn din Maramures, Sarmisegetuza sau sa le spun ca Mihai Viteazu s-a nascut peste Dunare de locul nasterii lor.
Dar a venit Revolutia. Nu sunt insurat, nu sunt inginer sau profesor. Nu am Dacie 1330, iar copii mi-i voi duce sa vada Stari Most, bazarul si Moscheea Mare din Sarajevo si o un copac pe care cineva a scrijelit o cruce, langa Banja Luka, si-o sa le spun “aici au murit niste oameni, pentru ca au crezut in BINE”.
Things will never be the same, Iulica. Revolutzie sau nu, ceva a fost. Eu zic ca a fost ceva pozitiv. Asa ca ia-o ca pe o experientza.
Nu este vorba de mine. Doar de mine. Si Ayana m-a luat pe mess, ca… de ce zic de rau de revolutie…
Fiecare vede altfel. Impactul pe care il are sirul ala de vorbe are un efect diferit pentru fiecare.
Nu era vorba de tine. Era vorba de cei ce conteaza, in general. Cei care citesc Click/Libertatea nu conteaza.
Atunci am vazut prima data ABI. A trecut unul pe strada, apoi l-am reintalnit seara la Prefectura. Uite, nici nu imi mai aduc aminte cum se spunea inainte, ori ce era acolo, in cea mai frumoasa cladire din oras.
Am plecat, cu tata, in piata mare/”hala”. Mama era vanzatoare la magazinul de produse apicole. Era lume multa acolo si toti vorbeau soptit, in grupuri mici “de incredere”. Nici dracu nu facea nimic revolutionar. La un moment dat, viitorul senator si ministru de interne Doru Ioan Taracila, s-a urcat pe cateva navete goale si a strigat “Mai oameni buni, aia mor acolo la Bucuresti si noi nu facem nimic! Haideti sa…” si au inceput sa faca revolutia si in Calarasi.
Mama a pus lacatele si am plecat toti trei, cu multimea, spre Militia Municipala. Era in drum spre casa, la vreo 2 colturi mai inainte. Acolo militienii asteptau sa se intample ceva. Mai tarziu am aflat ca Lazar, cel mai temut sectorist, a dormit impreuna cu familia printr-un cavou. L-a durut in pix dupa aia, n-a patit nimic pentru excese. Si noi, copiii, il stiam de magar: batea lumea pe strada, in vazul lumii, cu un bici impletit. De cele mai dese ori ii batea pe degeaba si daca taia careva un porc venea imediat. Asa e romanul, isi toarna vecinii. “Cu ce l-ai crescut? Ai furat tarate!” Si inevitabil, femeile ii faceau un pachet baban, cu de toate.
Atuncii oamenii erau mai uniti. Pe intreprinderi, pe echipe. Cativa care facusera puscarie vroiau sa faca si sa dreaga si cand a iesit comandantul sa vorbeasca, au incercat sa sara gardul la el. Orasul fiind mic, omul a vorbit foarte frumos – ceva de genul “Si noi avem familii, rude si prieteni ca si dumneavoastra. Va asiguram ca nu se va trage in populatie, indiferent ce ni se va ordona. Aveti insa grija la elementele din societate care au facut inchisoare si acum vor…” Cum spuneam, oamenii erau uniti si inconstient erau organizati pe echipe, asa cum munceau, sau in grupuri de vecini. Aia, puscariasii, au luat cateva capace si au fost indepartati din multime.
S-au cerut tablourile lui. Militienii le-au adus, apoi le-au spart in curte pe beton. Tata a zis sa fie scoase si tablourile ei.
Unul dintre ofiteri a zis “hai mai nea’ Iamandi, da-o dracu, ca o aducem si pe ea”. Zugrav bun, lucrase cam pe la fiecare din ei pe acasa. Au fost sparte si tablourile “ei”.
Tata, dupa ce am mancat acasa, a plecat la Prefectura. Adica la ce era acolo unde e acum Prefectura. S-a intors si eu am zis ca vreau sa plec la revolutie. Evident, mama a zis “Taci din gura, ca tu esti copil!”, dar eu eram copilul care se visa ofiter de tancuri.. tata a simtit ca e un moment important din viata si m-a lasat. A zis ca trebuie sa vad ce e acolo, pe viu, nu doar sa citesc mai tarziu din carti asa cum citeam in fiecare zi din cartile cu istorie.
Am stat pana noaptea tarziu, strigand, foarte incantat de ABI-u si de militarii care erau acolo ca sa ne apere. Cum sa nu ai curaj cand te apara Armata? Nu ne-au aparat ei mereu?
Au venit o gramada de tanti de la Confectia. Sute. Au adus brasardele tricolore pe care le facusera special ca sa ne insemnam ca revolutionari si ni le-au legat tuturor de brate. Era ca la nunta, cand iti pune cocarda in pipet. Asa veneau, cate una-doua si ziceau “Jos Ceausescu! Intinde mana… Tanţa stie ca esti la revolutie?”
“Stie… Tata m-a lasat!”
“Bine, vezi poate te impusca teroristii!”
“Nu ma impusca, ca-i impusca Armata primii!”
Asa a fost atunci.
Daca n-ar fi fost, si eu as fi fost tot inginer sau profesor de istorie. Probabil inginer la Combinatul Siderurgic, ca imi placea sa ma duc cu unchiul Gica in ziua de salariu, cand eram in vacanta. Ma lua cu el pe “Baterie”, printre cocsari, pe “Impingator” – pe trenul ala care scotea cocsul din cuptoarele alea mari de unde cocsul rosu imi ardea fatza si el ma tinea dintr-o parte, iar “mesteru'” lui ma bloca din partea opusa:
“Na ma, sa-ti iasa din cap sa te faci cocsar!”
Probabil as fi avut o Hoinar 2, si apoi o Jawa “de trei jumate” si as fi fost divortat, iar in secret as fi scris sefe, fapt despre care un vecin m-ar fi turnat, ca scriu razboaie imaginare si cumpar Modelism ca sa invat despre tancuri si avioane.
Dar, daca imi indeplineam visul si acum eram ofiter de tancuri?
Daca eram ofiter de tancuri, mai aveam acum Resboiu?
Daca erai ofiter de tancuri erai mai fericit? Daca aveai un salariu fix si interdictia de a gandi, era mai bine?
Problema majoritatii este ca isi aminteste doar ce a fost bun si uita cele rele.
Cine poate opri ganditul?
Nu stiu daca as fi fost mai fericit. Sa cantarim: ofiter de tancuri vs. sa am Resboiu..
Oare ce as alege?
Ca o curiozitate, distractia asta a avut pe 21 sau 22 decembrie ?
Ce chestie, mai toti astia care au tinut discursuri poporului in orasele de provincie au facut mai tarziu cariere, Antonescu a vorbit la Tulcea, Berceanu a fost si el emanat al Revolutiei la Craiova, de altii nici nu mai zic.
Si acum nu-i mai poti duce la Sarmisegetuza?
frumos spus, SWEEP!!!!
@Mica si Ayana
Voi doua, cam frecati menta in ultima vreme. Va trimit la colindat militari?
Pe Ayana, la vecinii din Batalionul 52 Geniu “Tisa”, clar. Dar pe tine, micuto, unde? La 30 Garda, sau la MiG-uri?
Vai, ce rău ești!
Ce ai cu fetele?
Dacă ești nervos și încordat nu le alunga, ci din contră, invită-le la o cafea, la o plimbare… 🙂
Deci, data viitoare va plimba Guliver. Dar sa il plimbati si pe el tot asa, doispe ore pe jos, ca pe mine si Victor. 😛
Menta miroase foarte frumos când e frecată! 😛
🙂
Si eu ce fac? Dorm?! Gaseste-mi ceva pana in primavara ca am inceput sa prind radacini!
La Strejnic a nins peste paseri, sau le-au bagat in hangar?
Se vede ca aveai 13 ani la revolutie,pe vremea aia era Dacia 1310 si din punctul meu de vedere o sa-ti cari copii in niste locuri care nu au legatura cu ROMANIA.
“aici au murit niste oameni, pentru ca au crezut in BINE”- excelent spus
fara ideea de Bine nu suntem nici macar la nivelul animalelor pt ca alea fac rau fara sa stie, dar noi avem constiinta si stim cand facem rau si totusi o facem
Am o intrebare sau mai bn zis o nelamurire… ma intreb care termen se apropie mai mult de revolutie, cel al involutiei sau cel al evolutiei ?… sunt curios ce credetii voi ..
Eu cred ca tine de evolutie, din moment ce un sistem este inlocuit cu unul mai bun.
iti dau o reteta ce Craciun cu frecatul, imediat!!!! :)Nu te-am plimbat noi, ca inca nu eram Craciunite, sa te tragem la sanie:).
Multummim, Guliver, ai reducere la plimbare. in loc de 12, putem sa ne sacrificam.
Sacrificiul este proba irefutabilă a iubirii.
Deja mă simt flatat.
Dar nu-i nevoie să te sacrifici pentru mine. Te duc eu cu mașina (tot un mic sacrificiu este și ăsta). 😉
“Ce poţi să spui? Pentru că nici Marx nu a prevăzut că după comunism va apare din nou capitalismul, cât era Marx de deştept şi a prevăzut căderea capitalismului. A spus că umblă o stafie prin Europa care va omorî capitalismul. După stafia asta s-a instaurat comunismul, dar Marx n-a prevăzut că după comunism va veni un capitalism foarte ciudat făcut de foşti activişti de partid, de foşti securişti, de foşti bişniţari. Cam ăsta a fost capitalismul creat în România după 89 şi culmea că nu numai în România. De fapt în toate fostele ţări socialiste s-a întâmplat aşa. Şi sigur că populaţia are dreptate, că noi după ce am trecut prin marea criză a comunismului, am preluat după 15 ani, după 20 de ani şi criza capitalismului. Şi atunci lumea e dezamăgită şi e firesc să aibă nostalgii”,
a comentat Mircea Dinescu.
http://www.gandul.info/news/mircea-dinescu-la-23-de-ani-de-la-revolutie-avem-o-clasa-politica-semianalfabeta-inainte-erau-ceausescu-si-elena-10408480
Bingo !!!!!
“Cam ăsta a fost capitalismul creat în România după 89 şi culmea că nu numai în România. De fapt în toate fostele ţări socialiste s-a întâmplat aşa”
Ce anume nu este pana la urma foarte firesc in tot ce sa intamplat cu Romania dupa 1990 ?
pe mine m-a facut mereu sa ma intreb “dezamagirile” unora visavis de ce a urmat dupa Revolutia din ’89. Ce ar fi urmat sa se intample pana la urma urmei? Sa crape cerul in doua? Sa se arate Iisus Hristos? Sa curga rauri de lapte si miere pe strazi? Care au fost dezamagirile si asteptarile inselate ale acelor oameni? Pentru ca pur si simplu imi scapa…L-a impiedicat ceva pe “resboiu” (care cu ocazia asta am aflat ca e de-o varsta cu mine, deci suntem fix aceeasi generatie) sa se faca ofiter de tancuri? Sigur…acum nu ne mai permite varsta dar in 1995-1996 anul in care am terminat noi liceul nu cred ca interzicea nimeni unui tanar roman de 18 ani sa dea la Academia Fortelor Terestre. Aaa…intre timp aparusera oportunitati mai bune. Nu stiu ce sa spun, poate nu si-a dorit suficient sa ajunga ofiter de tancuri. Si eu cand eram adolescent visam sa fiu inginer de aviatie intr-o baza militara. Au trecut 20 ani si imi dau seama ca de fapt nu mi s-ar fi potrivit deloc. Dar ala era orizontul meu atunci. Si e bine ca nu mi-am dorit atat de mult sa fiu incat sa dau la Acad Fortelor Aeriene. Apoi mi-am dorit sa fiu proiectant de avioane. Azi am ajuns sa lucrez pentru avioane, mi-am dat seama ce a ajuns industria asta, ca trebuie cate ‘jde de pagini de hartogaraie pentru fiecare capacel sau surub proiectat, ca tu lucrezi dar deciziile se iau la 2-3000km de tine de oameni pe care nu i-ai vazut in viata ta. Si trebuie sa integrezi in designul tau elemente proiectate de altul de la 5000km. Lucrezi saptamani sau luni intregi la o piesa cat o tigaie dintr-un avion cat jumatate de stadion. Asta daca nu faci tabele cu alocarea sarcinilor in echipa. Imi plac in continuare avioanele “ca-n prima zi” dar nici birocratia asta nu mi-am dorit-o. Visez sa lucrez intr-o firma mica de aviatie proiectand avioane simplu si eficient, ca pe vremea lui Yakovlev. Totusi stiu si cum se murea in avioanele din vremea aceea. Vom fi vreodata multumiti?
Stelian, si tu si eu si multi altii eram prea tineri in 1989 ca sa avem asteptari de un anumit fel de la acele evenimente, insa asta nu inseamna ca nu suntem dezamagiti, poate, de ceea ce a urmat.
Nu inseamna ca nu suntem dezamagiti de inabilitatea societatii noastre de a avea o clasa politica decenta, de a mentine un nivel decent de educatie in scoli, de a ne adapta industria si de a nu distruge in mod barbar tot ceea ce putea fi util la un moment dat…
si de multe altele.
Nu trebuia sa fie lapte si miere, trebuia sa fie ceva normal. Nimic nu a fost normal in anii ce au urmat.
Asta ne separa si ne indeparteaza de vecinii nostrii ceva mai normali.
Tedy, si eu si tu si altii ca noi care stam pe forumuri in loc sa facem ceva suntem vinovati de “clasa noastra politica”. Clasa politica care nu e decat oglinda societatii noastre. Aia care se uita la “can-can” si nu mai stiu ce revista cum spunea cineva aici sunt cei mai putin vinovati pt. ca atat ii duce capul si oricum sunt masa de manevra. Cei mai mari vinovati suntem noi care stam pasivi la ce se intampla in loc sa ne implicam (chiar daca suna ca un cliseu) lasand astfel partie libera unor smecherasi sa faca “politica”. Cati intelectuali romani cunoscuti au venit cu o paradigma noua care sa dea societatii o directie, un sens? Nooo…toti isi vad de ale lor si cand ies in public planga ca babele in fata potopului. Poate parea paradoxal dar consider clasa noastra sociala (cea a relativ-tinerilor de pregatire si cultura si venituri medii sau medii-superioare) a doua cea mai vinovata. Prima cea mai vinovata e cea a intelectualilor consacrati care (abia aia) pe mine m-au dezamagit. Si-au vazut fiecare de problemele proprii si personale si au facut ceva pe increderea pe care le-o acordase societatea. Ba mai si vin si se victimizeaza la TV ca-i potopesc manelistii si prostul gust, “ghertoii” cu “gipane”, samd. Cat despre “carcalacii” societatii, ca orice “carcalaci” nu fac altceva decat sa profite de slabiciunea organismului, sa ocupe vidul lasat de celulele sanatoase ale societatii care au decis sa plece intr-o “vacanta a creierului”.
Vezi tu, din unele puncte de vedere ai dreptate. Insa nu cred ca a sta pe forumuri este similar cu a-ti pierde vremea si este incompatibil cu a face ceva anume. Mie chiar imi place sa vorbesc cu voi. Mi se pare chiar interesant. Eu incerc sa imi fac treaba la un nivel cat mai ridicat de calitate, nu stiu daca reusesc mereu, insa cert este ca platesc taxe si impozite mai mult decat castiga foarte multi altii si nu fac evaziune fiscala. Incerc sa ma comport decent si responsabil si sa contribui, acolo unde ma pricep si cat ma pricep, la normalizarea societatii in care traim. Nu arunc hartii pe jos nici cand sunt aici, nici cand sunt in strainatate. Nu am nevoie de Jeep, desi imi permit unul, prefer sa traiesc normal si sa nu epatez.
Nu stiu de unde esti tu Stelian, eu sunt de undeva din vest, iar cei de aici privesc poate mai mult spre vest decat spre capitala, asta este o realitate fara conotatii de un anumit tip, chiar daca pare putin exagerat. Eu nu ma simt vinovat ca nu fac politica in mod activ, pentru ca probabil nu as fi un politician foarte bun si apoi nu putem fi toti politicieni, asta insa nu inseamna ca nu trebuie sa fim cetateni. Prefer sa fiu un cetatean cat mai bun decat un politician ceva mai prost.
Nici nu trebuie sa fim toti politicieni, dar toti ar trebui sa fim atenti la ce se intampla in politica.
In mod interesant probabil facem parte din aceeasi categorie demografica. Intr-un fel ma asteptam. N-am vrut sa spun ca a face parte din forumuri e strict echivalent cu a pierde vremea dar in situatii deosebite cred ca e nevoie de masuri deosebite si ce se intampla acum in Ro mi se pare in primul rand o tradare din partea intetectualitatii mai mult decat alte influente negative. Ca a fost o tradare propriu-zisa din comoditate a generatiei respective sau pur si simplu deceniile de prigoniri si plecari din tara a varfurilor acestei natii inca nu m-am lamurit. Si cred ca, vrem sa nu, generatia noastra si inca vreo cateva care vin va trebui sa depuna ceva mai mult efort decat in mod obisnuit pentru a aduce lucrurile la normal. Cu alte cuvinte cred ca o atitudine mai proactiva in societate. Modelul “cetateanul elvetian, nu arunc hartii, imi platesc impozitele la timp, plec zilnic la ora 7.00 fix spre serviciu” e foarte bun dar nu si suficient. Atitudinea asta e valabila in tari deja stabile, construite, etc.
Eu sunt de undeva din est de felul meu, iar cei de aici nu stiu in ce directie se uita dar sunt in general tinta misto-urilor celor de prin Capitala si din alte parti. Nu de putine ori pe buna dreptate. In rest, am trait si traiesc pe unde m-a dus serviciul. Putin Bucuresti – Hamburg – Iasi – Toulouse. Puse in ordine strict alfabetica pt. ca in ultimii 10 ani daca nu calculez nici nu stiu pe unde am stat mai mult.
Referitor la directia in care privesc cei din vestul tarii mie mi se pare ca in ultimii ani ia acolo avant o chestie care imi ridica mari semne de intrebare si anume treaba cu “federalizarea”. Sunt de acord ca Romania sufera de centralizare excesiva dar teoria cu federalizarea mie unuia mi se pare foarte “short-sighted”. Din foarte multe motive, nu stiu daca are rost sa le insir.
Stelian, incantat de cunostinta.
Nici eu nu cred in teoria cu federalizarea, insa mai multa autonomie locala reala este necesara, in opinia mea.
Daca din 19-20 milioane de locuitori am avea vreo 7 mil de “tip elvetian”, cred ca lucrurile ar sta mult mai bine, iar politicienii nostrii ar simti un anumit tip de presiune.
Tedy, incantat de cunostinta si eu. Sunt perfect de acord ca e nevoie de mai mult autonomie locala. Exista atat motive economice cat si juridice si istorice pentru mai multa autonomie locala dar nu in forma federalizarii. 7 mil de cetateni “elvetieni” ar constitui o masa critica ce ar duce la schimbarea in bine a acestei tari. Din pacate cred ca la ora asta sunt mult mai putini de genul asta.
Sarbatori fericite atat pentru tine cat si pentru cei dragi, la fel ca pentru toata lumea de pe forum. La multi ani!
Sarbatori fericite Stelian!
Sarbatori fericite tuturor!