Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc

Mihnea Motoc

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a acordat un interviu în care a expus câteva dintre obiectivele de modernizare ale armatei.

România își propune constituirea unei brigăzi multinaționale, compusă din unități românești și unități ale unor state NATO care au mai participat la exerciții cu Armata Română, vizată fiind însă contribuția SUA.

În cursul emisiunii, moderatorul a avansat efective de 2.000-4.000 oameni, fără ca această cifră să fie confirmată de ministrul apărării.

Această brigadă va fi condusă de cele doua comandamente pe care România le-a constituit și le va operaționaliza anul acesta, comandamentul NATO de divizie sud-est și o unitate mai mică, de integrare a forțelor.

Dotarea noii unități ar urma să se facă cu echipamente care au fost deja prepoziționate, în principal americane, plus alte echipamente pe care le va aduce fiecare stat care va participa la crearea acestei brigăzi.

Este vorba în principal de tehnică grea, care să poată fi folosită în exerciții ce simulează situații ale activării articolului 5. România va participa cu tehnica pe care o are în dotare.

In cea ce privește celelalte programe de dotare ale armatei, ministrul Mihnea Motoc a amintit de programul de dotare cu avioane multirol F-16 (primele aparate urmând să sosească în luna septembrie 2016 și să fie operaționalizate în cursul anului 2017), de intenția de modernizare a celor două fregate T22R (care vor fi dotate cu rachete antinavă, rachete antiaeriene şi cu un nou sistem de gestionare integrată a luptei, în cadrul unor lucrări ce se vor desfășura pe un șantier naval din țară) și despre intenția de dotare cu un divizion format din patru corvete multifuncționale.

Pentru dotarea Forțelor Terestre se are în vedere dotarea cu trei categorii de vehicule: vehicule ușoare pentru infanterie, transportoare blindate și tehnică de transport multifuncțională – camioane cu platforme diferite, adaptate nevoilor armatei. Pentru două dintre aceste categorii de tehnică se fac achiziții restrânse anul acesta.

– David Victor –