BTR-80UP

In luna Iunie a anului 2005 Ministerul Irakian al Apararii a semnat un contract pentru 115 transportoare amfibii blindate contra a treizeci de milioane de dolari, cu Polonia.

Polonezii… au trimis in Septembrie 2006 trei BTR-80UP provenite dintr-o baza de mentenanta si reparatii pentru APC-uri din Ucraina, exportul fiind rezolvat in cooperare cu compania ucraineana Spetstehnoeksport.

Problemele cauzate de intarzieri au dus la reducerea numarului de transportoare din comanda la numai 98, in compensare polonezii obligandu-se sa asigure pregatire pentru irakieni si livrarea unor kit-uri de reparare.

In Noiembrie 2006 au fost trimise catre Nikolaev 66 transportoare BTR-80 achizitionate dintr-un stoc al Ministerului Ungar de Interne, urmand ca ucrainenii sa le repare si modifice pentru standardul BTR-80UP, urmand ca acestea sa fie livrate Irakului.

Suplimentar, irakienii aveau sa comande transportoare blindate pentru comandantii de batalion (BTR-80UP-KB), pentru comandantii de companie (BTR-80UP-KR), vehicule de comandament (BTR-80UP-C), ambulante blindate (BTR-80UP-A), vehicule pentru recunoastere (BTR-80UP-P), vehicule de transport (BTR-80UP-T) si vehicule-atelier (BTR-80UP-BREM) si seturi de documentatii pentru instruire si mentenanta.

Pentru toate vehiculele BTR-80UP au fost comandate placi de protectie balistica suplimentara frontale si pentru partile laterale.

Armamentul a ramas cel standard – turela cu o mitraliera grea BPA-15 de 14.5 mm si mitraliera jumelata KPTV de 7.62 mm, plus sase aruncatoare de grenade fumigene, neschimbate ramanand si sistemele de comunicatii.

Masinile de comandament si ambulantele au primit instalatii de aer conditionat, iar motoarele standard V-80 turbo Kamaz au fost inlocuite cu altele de 300 de cai putere.

Transportoarele modernizate au primit cauciucuri noi si alte sisteme electrice si pneumatice.

In prezent Irakul a receptionat numai 14 transportoare modernizate BTR-80UP…

Doar 14!

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.