Armata Romana

Intalnirea ministrului apararii nationale cu omologul israelian

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut marţi, 27 februarie, convorbiri oficiale cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman. În cadrul întâlnirii, au fost abordate teme prioritare de pe agenda bilaterală a cooperării militare, precum şi aspecte privind situația de securitate la nivel internaţional. Colaborarea în domeniul apărării cu Statul Israel a fost consolidată în ultimii ani, axându-se preponderent pe dialog strategic, activități de pregătire și instruire a forțelor armate, precum și pe o cooperare activă în domeniul înzestrării, în cadrul programelor dezvoltate de  Armata României.

Ministrul Mihai Fifor primit de omologul israelian, Avigdor Lieberman

Ministrul Mihai Fifor primit de omologul israelian, Avigdor Lieberman

Cei doi oficiali au apreciat cooperarea militară, la nivelul tuturor categoriilor de forţe, subliniind că, în contextul evoluțiilor din mediul internațional de securitate, este importantă identificarea unor noi domenii de colaborare.

Oficialul român a prezentat priorităţile de înzestrare ale forţelor armate române, în contextul alocării a 2% din PIB pentru apărare, cu evidenţierea oportunităţilor de cooperare ce se deschid în acest context.

Ministrul Fifor a făcut o deplasare la Centrul Medical Sourasky – Spitalul Ichilov, pentru vizitarea facilităţilor de medicină de urgenţă, prilej cu care a avut discuţii aplicate cu directorul general adjunct al unității medicale, profesorul Itzhak Shapira, care a punctat principalele dotări şi programe ale spitalului. În context, Mihai Fifor a evocat că este foarte important ca în perioada următoare să fie făcute demersuri în vederea cooperării dintre Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” din Bucureşti şi Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, inclusiv din perspectiva specializării tinerilor medici militari din România.

În contextul vizitei în Israel, ministrul Apărării a vizitat mai multe companii israeliene, Rafael, Elbit, IMI, IAI, IWI, unde au avut loc discuţii şi prezentări legate de posibilităţile de cooperare industrială în domeniul militar.

 

Biroul de Presă

6 Comments

 • O fi intrebat daca Spike-urile functioneaza bine, daca nu ne trebuie turele la transportoare si ceva electronice termale…
  Poate al nostru a intrebat si el ce de ceva UAV-uri, tevi de tunuri, posibila cooperare pentru IAR-TD/XT printre multele altele…

 • De unde sti tu ???? si de cand reprezinti tu Romania !!!! intrebare esti macar ortodox ?
  da un exemplu cine e bun pt noi ;::?

 • Nu este necesar sa vorbim tendentios unii impotriva altora, nu eu reprezint Romania .Nu discutam aici de ortodoxie , nu le amesteca , au mai procedat asa unii dintre inaintasi nostri si Romania a pierdut cel putin o suta de tone de aur , documente si obiecte de o inestimabila valoare ,care reprezinta sute de ani, chiar mii de ani de istorie . Pentru cunoastere,da lucrez in domeniu tehnic si pentru cultura ta generala si a altora stiu si pot sa afirm ca la cei ce reprezinta Romania le lipseste inteligenta de a lua decizii corecte ,in vremuri de cumpana pentru natia noastra si nu au capacitatea dea lua decizii istorice . Da am mai metionat si in continuare mai precizez ca una dintre cele mai profitabile si notabile colaborari le putem avea cu Suedia si comapaniile suedeze . Nu exista pana in prezent o oferta din toata lumea ,mai avantajoasa din toate punctele de vedere pentru Romania . dar ,,unde nu-i cap vai de picioare ” este unul din proverbele din intelepciunea populara , pe care l-am mentionat si nu este cu caracter peiorativ .

  • Ai intrebat de ce nu sunt bune firmele israeliene? Lasand la o parte modul abject de adresare a intrebarii, Israelul nu este membra NATO, prin urmare eventualele arme pe care le.am cumpara de la ei vor mai necesita upgrade.uri pentru a fi compatibile cu standardele NATO (a nu se intelege ca sunt inferioare, ci doar diferite in soft samd). Legat de faptul ca o persoana este prtodoxa sau nu, la fel, o alta intrebare abjecta care reflecta capacitatea ta (dumneavoastra sau cum doresti sa te adresez) de rationare. Daca esti un ortodox convins, mergi la biserica si fii cu bagare de seama ce spune preotul ca nu esti pe calea cea buna.
   Un pic de bun simt si decenta este necesara in orice imprejurare. Dar asa cum ma resemnez de obicei, la asa tara, asa conducatori.

 • OK o sa vedem cine are dreptate si timpul va decide ce ii bine si pana atunci sa stiti ca va respect aveti mare dreptate in mare parte, dar nu uitati inainte de toate !!! doar tarile cu credinta in adevaratul Dumnezeu au rezistat in toate aceste timpuri :::????
  Pana atunci multa stima si respect un site super OK !!!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: