Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leș, a avut marți, 9 mai, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, o întrevedere cu o delegaţie a Consiliului Reprezentanţilor din Irak, condusă de Saleem Abdullah Al-Jubouri, preşedintele forului legislativ irakian, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în România.

Aspect din timpul vizitei oficiale

Aspect din timpul vizitei oficiale

Agenda de discuţii s-a concentrat pe aspectele prioritate ale cooperării bilaterale în domeniul apărării şi pe contribuţia României la instruirea Forţelor de securitate irakiene, în cadrul Coaliţiei internaţionale de contracarare a ISIL.

Cele două delegaţii au avut un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente din mediul de securitate, cu accent asupra crizei actuale din Irak şi necesitatea intensificării eforturilor comunităţii internaţionale de contracarare a ISIL. În context, ministrul Leș a reiterat angajamentul concret al României faţă de acest efort, constând în participarea la Coaliţia internaţională cu un contingent de până la 50 de instructori în sprijinul Forţelor de Securitate Irakiene.

Ministrul apărării naționale a evidenţiat importanţa şi necesitatea creării condiţiilor pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, cu accent pe asigurarea cadrului legal necesar în vederea reluării dialogului politico-militar dintre România şi Irak şi pentru reluarea acţiunilor de cooperare în domenii de interes comun, inclusiv tehnico-militar.

Preşedintele Al-Jubouri a mulţumit României pentru întreg sprijinul acordat ţării sale îndeosebi după anul 2003, inclusiv în direcţia contracarării terorismului şi depăşirii actualei situaţii de criză care afectează Irakul şi s-a angajat să sprijine demersurile de reluare a cooperării bilaterale în domeniul apărării.

Secţia Presă