Gripen

Veti intreba probabil ce are in comun o intalnire business-to-business, mai ales una care se intampla taman la Berna (fix in Tara Cantoanelor), cu subiectele abordate la noi pe plantatie…

Pai… are! Hai, dara, sa detaliez…

Deci, saptamana asta are loc un meeting business to business intre firme elvetiene si SAAB al Suediei, insotit de firme internationale (30, plus-minus) – “Gripen Offset Team“. Scopul declarat este identificarea posibilitatilor de colaborare si identificarea feliilor de tort care vor reveni firmelor elvetiene in cadrul programului de colaborare industriala si offset ce va rezulta din achizitia de Gripen E/F (Super JAS/Gripen NG).

Pregatirile pentru lansarea programului Gripen de participare industriala au demarat inca de la inceputul acestui an, fiind realizate sondaje si testari ale capabilitatilor industriale la mai multe firme elvetiene. Aproape 130 de companii din Tara Cantoanelor si-au manifestat intentia de a dezvolta oportunitati de colaborare cu Gripen Offset Team.

Intalnirea e programata pentru perioada 26-29 iunie si a fost organizata de Swissmem (pentru vorbitorii de limba germana) si Groupe Romand pour le Matériel de Défense et de Sécurité (pentru vorbitorii de limba franceza), in stransa colaborare cu Armasuisse.

Participarea industriala a firmelor elvetiene la programul de offset Gripen s-ar putea traduce fie prin afaceri fara legatura directa cu Proiectul Gripen, fie (evident) prin participare directa la Proiect, situatie in care firmele elvetiene ar beneficia de eventuale comenzi ale unor terte parti.

Pana atunci se asteapta o decizie finala asupra achizitiei celor 22 Gripen E/F, decizie pe care Parlamentul Elvetiei ar trebui sa o ia in 2013-2014.

 
Sursa:
VBS