Mircea Dușa la bordul fregatei F-222 Regina Maria

Mircea Dușa la bordul fregatei F-222 Regina Maria

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, a avut ieri, 25 aprilie, o întâlnire bilaterală cu omologul său din Republica Moldova, Dumitru Mînzărari. Întrevederea a avut loc în contextul reuniunii de la Ministerul Apărării Naţionale a comisiei mixte româno – moldovene şi a unei noi runde a dialogului strategic bilateral din perspectiva apărării.

Mircea Duşa a reafirmat susţinerea pe care o oferă România pentru parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv prin proiecte de sprijin şi asistenţă în domeniul apărării. ,,Aşa cum ştiţi, Republica Moldova reprezintă pentru România nu doar un stat vecin, ci un partener strategic. Doresc să vă asigur că relaţia cu Republica Moldova rămâne o prioritate constantă pentru Ministerul Apărării Naţionale”, a afirmat Mircea Duşa.

Secretarul de stat a subliniat progresul constant pe care cele două state îl au în cooperarea bilaterală, fiind deja implementate proiecte, precum realizarea cadrului juridic de cooperare, pregătirea personalului şi instruirea acestuia în cadrul exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale la care participă militari din cele două armate.

Mircea Duşa a precizat că România a crescut numărul de locuri alocat personalului din Republica Moldova la diferite cursuri și specializări în instituțiile de învățământ militar din ţara noastră, printre domeniile noi de pregătire urmând să se regăsească şi medicina militară. Oficialii au convenit ca anul acesta să crească numărul exerciţiilor militare desfăşurate în comun de cele două armate.

De asemenea, secretarul de stat a reiterat deschiderea pentru înfiinţarea unei unități mixte care să respecte în totalitate condiţiile statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

Dumitru Mînzărari a mulţumit pentru sprijinul constant oferit de România până acum şi a întărit angajamentul de a continua eforturile Ministerului Apărării din Republica Moldova pentru modernizarea şi reformarea Armatei Naţionale, în special în privinţa înzestrării şi a instruirii.

În cadrul Dialogului Strategic, cei doi oficiali au analizat situaţia de securitate la nivel regional şi perspectivele cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi NATO.

La finalul negocierilor pe care comisiile de experţi le poartă în cadrul comisiei mixte, cei doi secretari de stat vor semna “Planul Bilateral de Cooperare dintre Ministerul Apărării din România şi Ministerul Apărării din Republica Moldova pentru anul 2018”.

 Biroul de Presă