O delegație a Guvernului României, condusă de premierul Viorica Dăncilă, din care a făcut parte și ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, s-a întâlnit astăzi, 23 ianuarie, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Întâlnire a delegației Guvernului României cu secretarul general al NATO, la Bruxelles

Întâlnire a delegației Guvernului României cu secretarul general al NATO, la Bruxelles

Agenda întrevederii a cuprins subiecte de importanță majoră pentru Alianța Nord-Atlantică, precum evoluția situației de securitate din zona Mării Negre și implementarea deciziilor aliaților privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare, dar și angajamentele  asumate de statele aliate în legătură cu conceptul celor 3 C – cash, capabilities, contribution.

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a subliniat necesitatea consolidării posturii NATO la Marea Neagră, prin stabilirea unei prezențe terestre aliate consistente în România, cu rolul de descurajare şi apărare a teritoriului aliat, a unei dimensiuni navale consolidate, dar și îmbunătățirea activităților de poliţie aeriană.

De asemenea, ministrul a apreciat ca deosebit de importante completarea arhitecturii NATO de comandă şi control în regiune, prin constituirea comandamentului aliat la nivel corp de armată, subordonat Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, continuarea consultărilor aliate cu Georgia şi Ucraina privind securitatea de la Marea Neagră, precum şi dezvoltarea cooperării regionale împotriva ameninţărilor de tip hibrid. „Strategia Alianței pe termen lung ar trebui să dezvolte o abordare structurată asupra regiunii, ca parte a unei evaluări detaliate a posturii Rusiei”, a spus Gabriel Leș.

Referindu-se la postura aliată de descurajare și apărare, ministrul apărării naționale a reiterat faptul că implementarea prezenţei înaintate adaptate (tFP) rămâne o prioritate pentru țara noastră, subliniind, în acest context, necesitatea sporirii contribuţiilor din partea aliaţilor cu forțe afiliate la Brigada Multinaţională de la Craiova.

În finalul întrevederii, ministrul Leș a reafirmat angajamentul țării noastre de a respecta principiul celor 3 C – Cash, prin continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare; Capabilities, prin alocarea a 35 la sută din bugetul apărării pentru achiziţia de tehnică și echipamente, modernizarea celor existente şi pentru activităţi de cercetare – dezvoltare; Contribution, prin reafirmarea angajamentului de a sprijini în continuare eforturile NATO în lupta împotriva terorismului prin participarea atât în cadrul misiunii tip Coaliție, cât și în cadrul noii misiuni NATO în Irak.

„Pentru 2019 ne-am angajat să creștem contribuția la Misiunea Resolute Support din Afganistan, atingând un nivel de peste 800 militari, prin suplimentarea cu personal de poliție militară, consilieri și personal care să asigure protecția forței”, a concluzionat ministrul apărării naționale.

Biroul de presă