Vikramaditya iese din Severodvinsk in primul mars de test

Vikramaditya iese din Sevmash in primul mars de test

Nou transformatul portavion INS Vikramaditya a ieşit astăzi pentru prima dată în larg.

Vikramaditya, adică Viteaz precum soarele, este nimeni altul decât fostul crucişător greu purtător de avioane Admiral Gorshkov din clasa Kiev.

Nava a pornit în prima dintre ieşirile de test pre-livrare, părăsind dimineaţa şantierul naval Sevmash, de la nord de oraşul Severodvinsk. De-a lungul probelor ce se vor desfăşura de-a lungul a 120 de zile, toate sistemele navei vor fi testate.

“The main part of the trials is testing aircraft takeoff and landing,” – a declarat şeful Sevmash, Andrei Dyachkov.

Programul testelor este foarte înghesuit, dat fiind faotul că aviaţia de la bord va putea opera  numai între Iunie şi Septembrie, în condiţiile aspre ale Oceanului Arctic.

Zborurile de test vor fi efectuate cu două avioane aparţinând Rusiei, un MiG-29K şi un MiG-35, care vor fi pilotate de ruşi.

Rusia a livrat anul trecut Marinei Indiei 12 MiG-29K monoloc şi 4 bilocuri MiG-29KUB, ce vor fi bazate pe portavionul Vikramaditya.

India a comandat suplimentar alte 29 avioane MiG-29K pentru a echipa portavionul Vikrant care este în acest moment în faza de contrucţie.

O parte din echipajul indian al navei Vikramaditya a fost pregătit în Rusia şi s-a alăturat  echipei de ruşi care manevrează portavionul în primul marş, urmând că mai mulţi marinari indineni să fie aduşi din India pentru următoarele teste, echipajul de la bord ajungând la 2700 de oameni – adică dublul echipajului normal.

Sursa: The Hindu

– Resboiu –