Armata Romana Fortele Navale Marină

Iniţierea procedurii specifice de achiziţie pentru atribuirea acordului-cadru de furnizare a produsului „Corvetă Multifuncţională”

SIGMA 10514 KRI Raden Eddy Martadinata

SIGMA 10514 

Departamentul pentru armamente a iniţiat, joi 1 martie, procedura specifică de achiziţie pentru atribuirea acordului-cadru de furnizare a produsului „Corvetă multifuncțională”, conform prevederilor HG nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.

Anunţul de participare şi documentaţia de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe pagina de internet al C.N. Romtehnica S.A., la adresa: http://www.romtehnica.com.ro/site/import/ .

* * *

Procedura specifică de achiziţie este bazată pe competiţie şi se va finaliza prin semnarea unui acord-cadru pentru furnizarea produselor şi serviciilor aferente Programului esenţial de înzestrare „Corvetă multifuncţională”.

De la intrarea în vigoare a primului contract subsecvent aferent acordului-cadru, prima navă va fi construită şi dotată în maximum trei ani, programul urmând a fi finalizat, cu toate cele patru corvete în maximum șapte ani.

Operaţiunile compensatorii aferente contractelor subsecvente vizează transferul de tehnologie necesar pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor tip T22R din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul acestei categorii de forţe.

Biroul de presa

 

29 Comments

 • Ficantieri prin preluarea portului Mangalia si Sigma de asemenea , ambele sunt solutii viabile pentru armata romana dar asocierea cu Saab este una dintre cele mai bune si avantajoase alegeri atat pentru armata romana cat si pentru economia Romaniei deoarece suedezii vor injecta tot profitul in economia tarii si aceasta reprezinta o mare oportunitate, ceea ce alte companii nu o vor face decat printr-o minune si in afaceri nu prea exista minuni .

  • Prietene – matale esti agent PR Saab? Ca peste tot o dai in sus si jos ca ei sunt cea mai buna solutie indiferent de problema.

   “asocierea cu Saab este una dintre cele mai bune si avantajoase alegeri atat pentru armata romana cat si pentru economia Romaniei deoarece suedezii vor injecta tot profitul in economia tarii”
   Pai mai sus biroul de presa al MApN vorbeste de corvete. Nu conteaza ca noi vrem corvete, lansatoare multiple de rachete sau aparare antiaeriana cu bataie medie/lunga – pentru matale Saab e oricum cea mai buna alegere. Nu conteaza ca ei nu au in portofoliu asa ceva. Probabil si daca vorbim de bocanci sau cauciucuri pentru Daciile Duster tot Saab e cea mai buna alegere. Pentru ca ei “vor injecta tot profitul in economia tarii”. Si pentru ca alte companii “nu o vor face decat printr-o minune”, iar cum “in afaceri nu prea exista minuni” atunci e clar ca doar Saab e “minunea”.
   Te auzi ce zici?
   Chiar nu stiam ca Saab e companie non-profit, cu scopul declarat sa ajute alte state. Banuiesc ca de aia le cresc actiunile in ultimii 5 ani
   https://www.bloomberg.com/quote/SAABB:SS
   sau poate de aia le scad actiunile acuma….

 • Cred ca ai inteles mai mult decat gresit , nu este vorba aici de ,,agenturi” si nici de agenti , mai studiaza colaborarea cu suedezii din trecut , mai studiaza despre Saab si despre oferta lor pentru o potentiala colaborarea cu aramata romana si daca esti cu adevarat roman vei intelege ca in comentariu chiar nu este vorba decat de diferenta dintre avantaje si lipsa de inteligenta .
  Dumnezeu sa binecuvinteze Romanai si pe romani .

 • @Aurel ai mai debitat tu chestii interesante si prin alte parti cum ca impreuna cu SAAB si suedejii matale romania poate sa faca in tara orice si ca ar fi cele mai bune din lume si cele mai cele…

  Inca odata: Mai lasa si tu prafurile alea ca nu “e” bune.

  Sau zine si noua ce bagi ca unii “e” gelosi.

  Personal sper sa facem treaba buna cu Italienii. Fara francezi, olandezi si mai ales fara BAE ori nemti.

 • Cred ca este oportun sa fim mai atenti la ceea ce vorbim sa nu fim contodenti prin expresii , nu demonstram inteligenta prin aceasta , sa nu jignim . Oricine poate avea expresii care descalifica dar nu oricine poate fi echilibrat si intelept . Eu cu atentie va citesc opiniile unele mai lipsite de obiectivitate decat altele dar nu-mi permit sa va adresez expresii neplacute , de aceea va spun cu eleganta , STOP ! In loc de idei si expresii care nu recomanda , ar fi benefic ca oricine are opinii diferite sa aduca si argumente , ca de ,,vrajeala” suntem satui . Diferenta intre ceea ce precizez eu si ceilalti carora nu le plac opiniile mele este ca eu am argumente de natura tennica, stiintifica, economoca, strategica si nu numai . Numai oamenii echilibrati si inteligenti vor venii cu argumente . Restul e CANCAN. Daca sunteti buni va provoc dar numai cu argumente verificabile de natura celor mentionate mai sus. Imi exprim bucuria cu anticipatie cand voi constata ca cei care critica nejustificat, sunt mai buni cel putin in argumente Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla .

  • Matale confuzi termeni precum inteligenta cu respectul sau bunul simt.
   Si pe de-asupra vi si cu un aer d-asta superior gen “dar nu oricine poate fi echilibrat si intelept “, “Diferenta intre ceea ce precizez eu si ceilalti carora nu le plac opiniile mele este ca eu am argumente de natura tennica, stiintifica, economoca, strategica si nu numai”. Haide bre sa te votam ca doar matale salvezi Romania. Ca nu stiu sigur in numele cui vorbesti si la care Dumnezeu faci referire….

 • Domnilor, nu credeti ca acest portal are rolul de a ne exprima opinia ,atat cat ne pricepem , unii mai putin altii mai mult cu privire la tehnica militara , la politici geostrategice , la decizii politice care sunt luate de factorii de raspundere din Romania si nu numai din Romania ? Daca nu ati inteles aceasta si va permiteti intr-un mod lipsit de eleganta sa recurgeti prin atacuri la persoana,sa va demonstrati ,,inteligenta”, lasati-va pagubasi de comentarii . Ocupati-va de altceva deoarece aici va descalificati prin aceste atitudini si porniri bazice , agresive. Dar vi se rocomanda, daca aveti informatii si sunteti preagtiti, sa va exprimati, constructiv, benefic, decent . Ca natie si ca tara , avem atat de multi dusmani si printre vecini si printre ,,prieteni” de ce este nevoie ca in patratica noastra atat cat o avem,sa ne asociem cu acestia prin atitudini perimate chiar retrograde . Mai mult decat oricand trebuie sa strangem randurile sa punem mintea la lucru pentru a creia strategii si planuri pentru a ne salva tara si mai ales natia noastra de la disolutie asa cum mai toti care ne inconjoara si nu numai ei ne-o doresc . Trezeste-te popor roman oriunde te-ai afla ! Dumnezeu sa binecuvinteze Romaina si poporul roman !

  • “cest portal are rolul de a ne exprima opinia ,atat cat ne pricepem” – pai nu zisesi matale mai sus ca: “am argumente de natura tennica, stiintifica, economoca, strategica si nu numai ” si ca “Daca sunteti buni va provoc”. Pai ori te pricepi avand “inteligenta” si “argumente” ori trollezi p-acilea?

 • Gata … s-a extins poluarea de pe alte forumuri si aici. Daca nu apare cate un taliban care sa se injure cu toti, nu se poate trai.

  @ redactie: e un lucru bun ca apar vesti noi despre inzestrare si anul asta.
  Multzam fain pt efortul pe care il depuneti la fiecare articol. Multi din cei de pe site le citim cu foarte mare placere.

 • Noutatile privind inzestrarea chiar ne bucura , este atat de traziu faptul ca ne este adusa aceasta bucurie, dar niciodata nu este prea traziu . este greu de acceptat ca nemtii intarzie atat de mult la Moreni , este inacceptabil. Se mai stiu unde sunt hibele si franele, dar este destul, trebuie sa ne trezim. Ne jucam cu soarta tarii si a neamului nostru.
  Ar fi mai mult decat recomndabil ca Piranha 5 sa fie si amfibii si de ce ar fi mai mult decat bine pentru ca atat americanii cat si nemtii sa introduca in proiect ca fiecare 8×8 sa aiba si o minidrona care ar putea inclina soarte multor batalii in favoarea celor ce au asemnenea dotari .
  Exemplu; pot fi constatate in timp util, pozitiile si manevrele dusmanilor , poate fi consatata tehnica de lupta si numarul, mai pot fi constatate ,numarul de soladati ,forma reliefului ,pana si dotarea efectivelor de soldati, Si in cazuri extreme minidronele mai poti folosite si ca proiectile de lupta cu mare eficienta .Foarte importnat este ca acestea poti oferi informatii in orice conditii de vreme , ploaie, ceata ,ninsoare, pe timp de noapte si zi .Si 8×8 pot fi dotate cu asemenea aparatura dar raza de actiune va fi drastic limitata fata de o minidrona echipata cu ultimele tehnologii si care poti oferii aceste informatii pe o raza de sute de ori mai mare .Aproape toate aceste informatii pot fi obtinute prin sateliti militari , dar noi nu-i avem si de multe ori poate dura minute chiar mai mult pana pot fi obtinute de la aliati, dar in lupta soarta unei victorii poate atarna si de un minut atunci cand ai de aface cu o armata dotata cu ultimele tehnologii militare. Da Domane mintea romanului , cea de pe urma . Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla.

 • Mai domnule Olari Aurel, ești ortodox maldavan bănuiesc, iubești România, deschide odată ochii aia nu mai sta orb. Ce sa te asociezi cu Suedia când se știe ca în 20 de ani islamiștii vor prelua tara, nu înțeleg pe ce lume trăiești, pricepe odată ca singura putere care ne poate ajuta este SUA, sunt oripilat cu ce tărie susții combinația cu Suedia, bine ca nu vrei sa ne asociem cu Turcia.

 • Olari Aurel lasa-ne cu Moreniu, aia e o mare prostie, sa facem noi ce stim noi sa facem, daca stim sa plantam si sa recoltam porumb aia sa facem, cu banii de pe porumb ne luam caruta care ne lipseste, noua sau second-hand, ca vezi bine nu stim sa facem caruta si nici timp n-avem sa asteptam zeci de ani pina o iesi vreo caruta din curtea noastra.
  Luam ce e de luat chiar daca de ocazie, cum o fi, sa mearga.
  Ca timpu trece si numaratoarea inversa a inceput oficial de la speechu lu Vlad, gata acuma cu experimentele, sa luam odata ce-om lua.
  Gata facut, la cheie.

  Poate intr-o zi vom avea si noi o industrie de aparare, nu e cazu astazi.

 • Buna dimineata ,cal. as. desigiur ca exista si aceasta optiune cu ,,caruta cumparata si aceea din curte” dar este o optine de ,,sluga” , de ,,opinca”. Unde este natiunea de altadata mareata si mandra care facea sa tremure nemurile cele mai puternice ? Si nu spun acum ca cineva trebuie sa tremure inaintea noastra dar ,cel putin sa ne gasim drumul stramosilor nostri ,sa ne cunoastem destinul si menirea si sa fim responsabili pentru aceasta. Desigur ca intrebarea este retorica , Sunt visuri pe care natia noastra nu este in stare sa le implementeze asa vei spune . Dar sa nu fim pesimisti mai intodeauna romanii au renascut din cenusa . Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla.

 • Cel putin in domeniul militar naval, firmele germane au o mare problema ,am mai precizat si o voi mai face .Vom vedea ce vor face cu blindatul 8×8 de la Moreni. Increderea se duce la vale , nu cred ca in acest moment ne putem bizui foarte mult pe nemti . Ei sunt printre cei care nu doresc o Romanie puternica in estul Europei .
  Sunt duplicitari cu politica geostrategica si mai nou parca sunt ,,drogati” cu optiunea de a dota armata lor si chiar cu anumite produse cu caracter militar. Vigilenta si diplomatia trebuie sa fie primordiale din partea romanilor in relatia cu Germania si politica lor.

 • mdea… sa ne mai slabeasca nemtii cu miliardele lor cu care ne perfuzeaza in coma aia profunda… am pus si presedinte neamt Klaus Werner Iohannis, mai neamt decit germanii, sint perversi nemtii, hitleristi pusi pe rele, se stie ca de la Ferdinant si Carol intregitoru pina la fisu Mihai numai nenorociri ne-au adus…. razboi cu Germania de exemplu etc.
  Niste strengari nemtii astia, sa nu-i credem pe cuvint, ntz, never.
  Mai bine in zona aia gri, sfirtecati, lihniti si cu cialavecii calare pe noi. Asa da, asa sintem patrioti, vrem bunastarea si siguranta Romaniei.
  Vesticii… niste bagabonti.

 • Dl. Mihai ,,poate ” ne cunoastem direct sau indirect nu vreau sa precizez acum prea multe . Dar niciodata nu ati avut ocazia sa-mi ascultati conferintele ,sau discursurile, aceasta este sigur . Ce este important ca suntem romani si trebuie sa fim pana in maduva oaselor , daca nu este asa, nu meritam sa traim pe aceste meleaguri sacre ale strabunilor nostri ,ale noastre si ale copiiilor ,copiilor ,copiilor nostri in veci. Si inca ceva . Daca suntem si crestini, Dumnezeu ne recomanda citez ,, Rugati-va pentru cetatea si tara unde v-am pus , caci firicirea voastra atarna de fericirea ei” . Dumnezeu sa binecuvinteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla.

  • “Ce este important ca suntem romani si trebuie sa fim pana in maduva oaselor” – pai nu stiu cat de roman esti matale cu asemenea postari. Proate “roman” de peste Prut. Si foarte credincios, desi nu cunoastem la care Dumnezeu faci referire.

   In orice caz, teza asta cu “strabunii”, “meleagurile sacre”, “salvarea tarii si a natiei”, “trezirea”, “sluga”, “natiunea mandra”, “destinul”, “renasterea” si “vigilenta” sunt termene folosite in general de propaganda totalitara, chit ca model vestic sau estic.

 • strabunii pe meleagurile sacre au sunat trezirea, asa e, ei au inventat mersu biped si graiu omenesc, ei au fondat China, India, Japonia si America si toata cialavecimea pina la Vladivostok. Se stie. Ei strabunii. A fost destinu lor sa fie ei mai cu motz. De la Popp/Densusianu pina la Roczsin toti istoricii de timp-liber, adica la fara-frecventa, ne spun asta, cit de extranemaipomeniti sintem noi si cum ii dam pe toti cu capu de pereti ca Fat-Frumos cu zmeii.

  • @calator astral – esti offTopic. Este blog militar contemporan, nu despre dacologie. Etaleaza-ti (ne)cunostintele in subsolul cu trolli din St.Petersburg.

   • Lacusco… unde anume ai vazut tu mentionat cuvintu “dac” sau “daci” in comentariile mele?!
    Si pentru cultura ta e taman invers : trollii cialaveci militeaza pentru protocronism, cu dacii ca parte a unui ansamblu tracic protoslav, ia vezi noile manuale de istorie din Rusia unde de-acum scrie negru pe alb ca muscalii sint originari din Carpati.

    • @calator astral. Esti tot OffTopic si aberezi. Felicitari totusi pentru cunostintele de limba rusa si neologismele promovate (cialaveci!?) si grija pentru manualele lor de istorie. La cusca cu FSB/KGB si trolli lor!

    • @calator astral. Esti tot OffTopic si aberezi. Felicitari totusi pentru cunostintele de limba rusa si neologismele promovate (cialaveci!?) si grija pentru manualele lor de istorie. La cusca cu FSB/KGB si trollii lor!

 • Dl Mihai , nu vreu sa -ti vorbesc dupa cum meriti . Intodeauna oamenii, oricine ar fi ei ofera doar ce au … si nimic mai mult . Nu poti lua dintr-un pahar cu apa nici macar o picatuta daca nu este … si nu poti adauga macar o picatura daca nu mai este loc… sa fii binecuvantat tu si familia ta si sa auzim numai de bine . Eu inchei aici polemica cu tine.

  • Pai zi bre asa. Abia astept posturile matale la alte subiecte. Sa ne impartasesti si noua din vasta matale inteligenta/intelepciune. Si bineinteles sa ne binecuvintezi pe toti indiferent de nationalitate, rasa sau religie.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: