Maşina de Luptă a Infanteriei Marine ZBD 2000

După un studiu de piaţă, evident pe segmentul deschis pentru ei, militarii venezueleni au ales pentru modernizarea dotării Corpului de Infanterie Marină un plan de dotare cu blindate chineze, inclusiv tancuri amfibii. Surprinzător la prima vedere, nu au optat pentru produse ruseşti cum ar fi BTR-80 şi BMP-3.

La o analiză mai amănunţită însă, China se remarcă prin numeroase prototipuri şi serii scurte de fabricaţie ale unor noi familii de vehicule blindate, care au crescut constant în calităţi, potenţial de dezvoltare şi fiabilitate. Mai mult, China a dezvoltat pentru propriile nevoi câteva tipuri de vehicule excelente pentru trupele specializate în misiuni dedicate zonelor litorale/amfibii cât şi pentru teren muntos.

Astfel, nu ne mai surprinde că Venezuela nu a optat pentru achiziţia unor echipamente depăşite cum ar fi blindate vechi de provenienţă americană existente prin ţările prietene, sau chiar a unora braziliene.

Însă, trebuie să evidenţiem şi faptul că deşi forţele terestre ale Venezuelei sunt foarte satisfăcute de performanţele de armamentul achiziţionat din Rusia, inclusiv de vehiculele blindate tip BMP, şi în mod sigur pe viitor vor mai cumpăra tehnică de luptă rusească, infanteria marină a ales la urma urmei ceva mai bun şi mai potrivit propriilor scopuri şi misiuni de îndeplinit.

Venezuelenii au fost impresionaţi de performanţele tancului amfibiu destinat sprijinului cu foc pentru infanteria marină dezvoltat de către experţii chinezi pe şasiul noii generaţii de vehicule de luptă pentru trupele de puşcaşi marini, ZBD-2000, proiectată pentru desantarea rapidă a infanteriei pe litoral de la bordul navelor amfibii.

Tancul amfibiu ZBD 2000

Conform site-ului Otvaga2004, tancul ales de către venezueleni este o modificare a vehiculului de luptă pentru Infanteria Marină căruia i-a fost adaptată o turelă de pe tancul amfibiu Type 63A cu tun ghintuit de 105 milimetri.

Tancul uşor Type 63A

La fel ca şi în cazul lui Type 63A, noul blindat dispune de un sistem modern de control al focului, stabilizare în plan vertical, sisteme de ochire pentru comandant şi tunar, telemetru laser, calculator balistic şi un set de senzori.

Muniţia pentru tun include proiectile perforante (APFSDS), explozive (HE), cumulative (HEAT) şi foarte probabil un tip de rachetă modernă copiată lansată prin ţeava tunului – “inspirată” după racheta anti-tanc ghidată 9M117 Bastion.

Ca şi armament auxiliar, blindatul dispune de o mitralieră antiaeriană de calibru 12,7 mm, una coaxială de 7.62 mm şi două blocuri de lansatoare pentru grenade fumigene.

Blindajul asigură protecţia echipajului numai împotriva gloanţelor armamentului uşor şi a schijelor.

Sursa: Vestnik

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.