Rusia își întărește Brigăzile de Infanterie Marină cu tancuri din tipurile T-80 și T-72B3. Deși tancurile din tipurile respective nu pot pluti, flota rusă dispune de capabilitățile tehnice care vor permite desantul tancurilor direct pe țărmurile inamice.

T-72B3

T-72B3

Ca urmare a exercițiilor recente, rușii au concluzionat că infanteriștii marini proprii nu dispun de suficientă putere de foc pentru a asigura un cap de pod pe țărmul luat cu asalt. De asemenea, în urma experienței acumulate în conflictul din Siria, s-a concluzionat că forțele expediționare au nevoie de tancuri. Dotarea cu tancuri a infanteriștilor marini ruși va permite acestora să dispună de o putere de foc mai mare și să poată executa un număr mai mare de operații.

Decizia de a înființa în fiecare brigadă din cadrul Corpului de Infanterie Marină al Rusiei câte un batalion de tancuri a fost luată, dar încă nu au fost stabilite termenele de livrare a tancurilor.

Infanteriștii marini ruși din zona Arctică și din peninsula Kamceatka vor fi înzestrați cu tancuri T-80BV, iar restul brigăzilor vor primi tancuri T-72B3.

T-80BV

T-80BV

La decizia de a întări “beretele negre” cu tancuri au contribuit și rezultatele unui experiment desfășurat în cadrul Flotei Pacificului. În luna Decembrie a anului trecut, brigada de infanterie marină staționată în Peninsula Kamceatka a primit o companie de tancuri tip T-80BV. Experimentul a fost considerat un succes, demonstrându-se că tancurile constituie coloana vertebrală a apărării în protecția țărmului în fața unui asalt inamic, dar și în ofensivă, unde au realizat suprimarea punctelor de foc ale inamicului și străpungerea pozițiilor fortificate ale acestuia.

În fosta URSS, în brigăzile de infanterie marină staționate în partea europeană existau batalioane de tancuri iar Divizia 55 Infanterie Marină din Vladivostok dispunea chiar de un regiment de tancuri.  Beretele negre erau înarmate cu tancuri din tipurile T-54 și T-55, cărora li se adăugau tancuri amfibii tip PT-76.

După destrămarea URSS, infanteria marină a fost reorganizată și tancurile au dispărut aproape în totalitate din ordinea de bătaie. Totuși, Brigada 77 Infanterie Marină din Daghestan, aparținând Flotilei Caspice, a fost întărită cu tancuri pentru participarea la operațiile antiteroriste din Caucazul de Nord.

Iulian Iamandi