Submarin nuclear din clasa Akula II

Cel putin teoretic, pana la sfarsitul anului rusii vor livra, in baza unui contract de inchiriere cu valoarea de 650 milioane $ semnat in 2004, submarinul Nerpa (din clasa Akula II), catre India.

Bagat in revizie capitala si reconditionare imediat dupa semnarea contractului, in 2004, Nerpa ar fi trebuit sa fie livrat beneficiarului, Marina Indiana, la sfarsitul lui 2008. Livrarea a fost pusa in asteptare in urma accidentului survenit la bordul navei, accident in urma caruia 20 de persoane ( majoritatea civili ) si-au pierdut viata si alte 24 au fost otravite datorita declansarii necomandate a unui sistem de stingere a incendiilor, cu freon.

Accidentul din noiembrie 2008 ( petrecut in timpul probelor, in Marea Japoniei ), a fost cea mai grava tragedie a Marienei Ruse, de la scufundarea submarinului Kursk. Comandantul de atunci al Nerpa, Dmitry Lavrentyev si inginerul Dmitry Grobov, care ar fi activat sistemul de stingere a incendiilor fara autorizatie si fara motiv, au fost acuzati de neglijenta criminala dar achitati.

Anuntul ca Nerpa va fi livrat pana la sfarsitul acestui an a fost facut in timpul vizitei Primului Ministru Manmohan Singh la Moscova.

Daca totul merge bine si livrarea are loc, India va intra in clubul select al operatorilor de submarine nucleare alaturi de Franta, Marea Britanie, Rusia, China, si evident US of A…

Sursa FOTO:
NavyStar

Sursa:
RIA