Aviaţie

Indienii mai vor Su-30MKI…

…de data asta generatia a doua… Dupa un an de negocieri, India si Rusia au cazut de acord asupra noii configuratii, urmand sa fie lansata si comanda.

Su-30MKI, clasic

Comanda va fi pentru 42 de bucati Su-30MKI modernizat, contractul urmand a fi semnat in cursul planificatei vizite a Primului Ministru Manmohan Singh in Rusia.

Cu toate ca Cabinet Committee on Security (Comisia de Securitate a Cabinetului Indian) a luat decizia cumpararii noului lot anul trecut, negocierile au durat mai mult datorita faptului ca indienii doreau ca proiectul sa includa trasaturi ale generatiei 5. Intr-un sfarsit rusii au acceptat sa includa noile caracteristici in lotul de 42 Su-30MKI, cunoscut ca Super Suhoi. Noul model Su-30MKI ar urma sa includa un cockpit nou, radar modernizat si anumite carecteristici de observabilitate redusa. De asemenea ar duce o incarcatura mai mare, urmand sa poata acrosa varianta lansata din aer a rachetei Brahmos. Pe termen lung, indienii sunt interesati de aducerea intregii flote de Su-30MKI la acest standard.

Intrebat daca excluderea rusilor din competitia MMRCA va influenta cumva parteneriatul din domeniul securitatii, Ranjan Mathai, Ministrul de Externe al Indiei a declarat:“The defence cooperation is robust and excellent. Our two countries have developed maturity that individual deals will not affect the ties”.

Contractul pentru 42 Su-30MKI, evaluat la 20000 crore (aproape 3.7 miliarde $) va duce numarul total de Su-30MKI la peste 270. Prima livrare ar trebui sa fie facuta in 2014 iau ultima in 2018.

Sursa FOTO:
Airfighters
Sursa:
Bharat-Rakshak

20 Comments

 • Se prea poate ca toate aceste modificari sa fie date de experienta din MMRCA si ca noul SU 30 MKI 2 sa fie la nivel de Rafale si Typhoon, mai mult cine stie daca nu o include si ceva “gene” din castigator, in continuare cred ca India trebuia sa cumpere un monomotor ca mai evoluat tehnologic Gripen IN de exemplu pentru ca la cat e de mare flota lor au nevoie si de numar nu doar de tehnologie de varf, nu stiu daca au bani de 126 de bucati.

  • Nu… Modificarile includ componente si tehnologie dezvoltate pentru PAK-FA si FGFA…
   🙂
   D’aia s-au rugat de rusi mai bine de un an…
   Ca tot veni vorba, Lenta.ru zice ca acordul a fost semnat in dimineata asta de Medvedev si
   Singh…
   Deci treaba are unda verde…

 • Indienii vor cumpara si Suhoi PAK FA.Cei de la logistica militara indiana nu au o viata prea usoara ca sa poata asigura exploatarea atator modele si marci de avioane.Poate ca pentru indieni ar fi mai bine sa se doteze doar cu Suhoi, echipat cu avionica occidentala.

  • Avand in vedere ca ei au de fiecare tip cam cat are alta armata toata flot anu e asa de complicat cat este la prima vedere.

  • Eu cred ca F 15 si Su 27 sunt cele mai bune platforme nascute in ultimii 50 de ani de aviatie reactiva, prin modificari succesive sunt tot timpul la zi, faptul ca sunt destul de mari este si avantaj deoarece tot timpul ai loc de pus noi componente.

 • si as dori sa fac o paranteza..acel comentariu de-al meu din topicul cu piratii somalezi facea strict referire la acel grup de persoane nongrade ce ataca vasele….imi cer public scuze ca am facut in asa fel incat sa fac referire la intregul popor African fata de care eu port un mare respect….in special din cauza suferintelor pe care le-au indurat de-a lungul timpului(mai ales datorita asuprimii imperialistilor britanici…germani si italieni…)

  • this is art..tremendous…nu am ce spune..in battle merg pe mana sukhoiului……
   scuzati comentariul de mai sus..am incyurcat comenturile…scz again….

 • Pai., primul lot de 50 cind l-au primit, ia costat cam in jurul la 30 mln $ bucata…, iar astea ultimile 42 de bucat ajung la 102 mln $ bucata.. ( se speculeaza ca vor avea integrate sistemele de pe Su 35, poate de aici si pretul..)

   • pentru anul 2004 aveau echipare foarte buna., cred ca pretul a crescut in legatura cu transferul de tehnologii.. Am privit un video, unde indienii indreptatesc cheltuielile enorme in contractele cu Rusia prin transferul complet de tehnologie.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: