Forțele Aeriene Indiene vor retrage ultimele escadrile dotate cu avioane de atac MiG-27 în ultima săptămână a anului 2019, ca parte a programului de modernizare a Aviației – program ce a fost accelerat după slabele rezultate dovedite în conflictul din luna Februarie cu Pakistanul.

MiG-27

MiG-27

India operează în prezent trei escadrile mixte dotate cu avioane MiG-27ML și MiG-23UB, cu un inventar estimat la 60 de avioane MiG-27 și 20 de avioane MiG-23. Una dintre escadrile funcționează pe Baza Aeriană Jodhpur, în vecinătatea Pakistanului.

Încă nu este clar dacă escadrilele scoase din serviciu vor fi trecute în rezervă sau vor fi retrase complet din cadrul Forțelor Aeriene. După această acțiune, în toată lumea vor rămâne operaționale doar o duzină de avioane MiG-27 – în serviciul Kazahstanului.

India a fabricat în licență 165 de avioane MiG-27 până la jumătatea anilor ‘980. MiG-27 a fost ales în detrimentul avioanelor Suhoi Su-24 și Su-22 pe care URSS le oferise Indiei, datorită în parte mentenanței reduse și comonalității cu avioanele MiG-23 aflate deja în serviciul Forțelor Aeriene Indiene la acel moment.

MiG-ul 27 a fost utilizat în Războiul din Kargil unde a executat cu succes lovituri aeriene asupra forțelor terestre pakistaneze, însă deși formidabile pentru acea vreme acum avioanele au aproximativ 45 de ani de serviciu operativ și sunt surclasate de către platforme mai moderne aflate în dotarea Indiei – de exemplu Suhoi Su-30MKI, platformă care poate lovi cu muniții de precizie ținte aflate la distanțe mari.

India ia în considerarea și retragerea avioanelor de atac la sol Jaguar datorită costurilor mari pentru modernizarea acestui tip de avion, avându-se în vedere înlocuirea cu Su-30MKI.

Forțele Armate ale Indiei nu au manifestat interes pentru investirea în avioane dedicate misiunilor de lovire sau de atac la sol cum ar fi Su-25 sau Su-34, prioritizând achiziția unor avioane multirol capabile să execute atât misiuni de lovire a țintelor aflate la sol, cât și lupta aeriană.

Avionul multirol al Indiei este Suhoi Su-30MKI, avion din care indienii operează în prezent 250 de exemplare și cel mai probabil această țară va mai cumpăra câteva duzini de acest tip în viitor.

Suhoi Su-30MKI poate fi înarmat cu rachete de croazieră BrahMos și va putea utiliza bombe ghidate GPS SPICE-2000, avioanele de acest tip posedând astfel capabilități semnificativ mai mari decât cele ale MiG-27.

Iulian Iamandi