ASTRA BVRAAM

ASTRA BVRAAM

La data de 4 mai 2014 DRDO – Defence Research and Development Organisation a testat cu success racheta aer-aer BVR dezvoltata local de catre indieni.

Platforma de lansare pentru testarea tragerii cu racheta aer-aer Astra a fost un Su 30 MKI cea mai de success achizitie indiana in materie de avioane de lupta.

Conform DRDO racheta testata a indeplinit toate cerintele misiunii respective. Testul a verificat pe langa separarea de avionul platforma de lansare

  • data- link-ul dezvoltat local,
  • computerul de bord,
  • sistemul inertial de navigatie
  • giroscopul cu fibra optica

Conform DRDO o sa urmeze in scurt timp teste de lansare impotriva tintelor reale.

Asteptarile cu privire la racheta Astra sunt destul de mari din partea indienilor, acestia dorindu-si o racheta care sa fie in aceeasi clasa cu R- Darter, chinezeasca PL 11, ruseasca RVV-AE /R 77, Derby-ul israeilan sau americanul AIM 120 AMRAAM.

Racheta Astra de-a lungul timpului a fost lovita de o succesiune de intarzieri datorate lipsei de experienta indiana in proecte de anvergura la fel ca si LCA-ul.

Primele teste cu Astra au inceput in 2003 si apoi cerintele operationale s-au tot schimbat si modificat de-a lungul anilor pe masura ce producatorii de rachete scoteau pe piata sisteme din ce in ce mai evoluate.

Avionica rachetei si capul de ghidare au fost deja testate cu succes in 2013 pe un Su 30 , la fel si sistemele de propulsie si performata aerodinamica a rachetei Astra.

In ceea ce priveste dimensiunile si masa rachetei se poate vedea ca aceasta este un pic mai grea decat AIM 120 AMRAAM, masa acesteia fiind de 154 kg la 178 mm in diametru si 3.57 m lungime.

Principalele caracteristici pe care DRDO le lauda sunt un motor racheta fara fum in spectrul vizibil, rezistenta ECCM  (electronic counter-countermeasures) foarte buna, ghidare activa radar in faza terminala.

Racheta este capabila sa intercepteze tinte la 80 de km distanta head –on lansata de la 15000 de metri sau 20 de km in cazul in care este lansata impotriva unei tinte manevriere din spatele acesteia.

Primii beneficiari ai rachetei se pare ca vor fi avioanele IAF din generatia a -4-a, ASTRA urmand a fi integrata atat pe platformele estice MIG 29 Fulcrum, MIG 29K, Su 30 / 30 MKI cat si Mirage 2000 si LCA-ul autohton.

DRDO a programat ca la sfarsitul lui 2014 sa inceapa testele la racheta Astra MK II echipata cu motor racheta dual puls si combustibil solid care va mari raza maxima de actiune la aproximativ 100 km.

Sursa:

The Hindu

Janes

The Aviationist

– Dipl. Ing. Marius-Eugen Fenchea –