Categories: Geopolitica

India si Japonia ar putea crea un bloc militar impotriva Chinei

Shinzo Abe in Delhi

Fortati de imprejurari, jucatorii de sah global in multiplayer fac echipe din cadrul echipei mari si dau pseudo-sahuri.

Neah, nu-i cazul sa nu intelegem.  E fumata si asta. Ei sa fie sanatosi, ca efectul s-ar putea sa fie frectie la piciorul din lemn.

Dupa cum o spune si titlul, India si Japonia negociaza batutul pe spate intentionat in vazul Chinei.

Intr-o exprimare sobra, India si Japonia discuta posibilitatea crearii unui bloc militar directionat in principal impotriva Chinei.

Ma intreb daca nu cumva blocul asta, care-i foarte posibil sa fie edificat, nu cumva are sa cuprinda mai multe tari aflate in raza fierbinte a flacarilor dragonului? Probabil ca la asta se va ajunge in viitorul apropiat.

Pe fata si pentru muritorii de rand, premierul Shinzo Abe a efectuat o vizita in Delhi si a semnat doua intelegeri importante in sectorul militar.

Una dintre acestea a reprezentat cumpararea de catre India a unui numar de hidroavioane japoneze specializate in misiuni de patrulare.

Bune scule!

Cealalta intelegere face referire la intensificarea exercitiilor comune ale armatelor si marinelor celor toua tari.

Buna intelegere! India dispune de nave de lupta, aviatie si sisteme terestre de provenienta rusa la fel ca si o parte din inventarul militar al Chinei.

Oare, in cadrul negocierilor, va obtine India ceva-ceva si impotriva Pakistanului-prieten-cu-China?

Sursa: Military Informant

 

– Iulian Iamandi –

Iulian Iamandi

View Comments

    • Mai interesant este ca India este aliat al Rusiei sau dupa cum o arata achizitiile un jucator important pentru armamentul rusesc....
      Japonia are nevoie de exerctii live cu o marina comparabila ca dotare si tehnologie ca sa isi creze tehnologii si stiluri de lupta si proceduri aparte pentru a contracara China.
      Marina Japoneza inca cativa ani va avea puterea sa invinga Marina Chineza intr-o confruntare aero-navala.

  • Pentru a fi eficient, in acest bloc militar trebuie atrase si Coreea de Sud si Vietnamul, ceea ce va fi destul de greu tinand cont ca japonezii nu sunt bine vazuti la Seul sau Hanoi.

        • Depinde ce ofera fiecare dintre actorii mondilai...ramane de vazut ce se va intampla. India oricum este intre cele 2 lumi in momentul de fata daca ne uitam si la achizitii.

        • Sa nu crezi ca rusii ii iubesc pe chinezi.Relatia dintre Rusia si China se bazeaza pe pragmatism si este reciproc avantajoasa pentru ambele tari.

        • Acum adversarii mai mult sau mai putin declarati ai Indiei sunt China ce are la capitolul dotari optionale Pakistanul. Este normal ca si indienii sa caute posibili aliati printre adversarii istorici ai Chinei si care au mari litigii cu Beijingul, in cazul asta japonezii. Prietenia cu Rusia nu este in pericol pentru ca rusii ii "iubesc" pe amandoi chiar daca ei se urasc (chinezul si indianul) ambii avand ceva de care Rusia are mare nevoie adica bani. Eu sunt mai curios cum ar reactiona americanii la o apropiere militara prea consistenta intre India si Japonia dat fiind faptul ca japonezii sunt niste aliati f pretiosi pentru America dar si unii cu niste probleme mai aparte in acelasi timp.

          • Nu cred ca SUA ar fi prea deranjata de apropierea dintre India si Japonia, americanii au relatii excelente cu ambele tari.
            Dupa parerea mea ceva lipseste. Parca aceasta posibila alianta nu ar fi completa fara Coreea de Sud sau Vietnam, cercul nu ar fi complet.

          • Aici nu stiu ce sa spun Japonia are potential tehnologic peste China , India are potentialul uman al Chinei deci....daca astia fac de o alianta gen NATO o sa ii cam ia durerea de dinti pe chinezi...

  • Vad ca se lauda hidroavioanele.S-a dus vremea lor de glorie in ww2.Acum conceptul de ekranoplan este de actualitate.

    • Un concept nu poate fi de actualitate, cat despre hidroavioanele in cauza:

      http://en.wikipedia.org/wiki/ShinMaywa_US-2 - primul zbor in 2003, intrat in serviciu in 2007.

      Uita-te la ce avantaje are in misiunile SAR - la variantele precedente era vorba de 20 de pasageri sau 12 targi. Pe undeva ar trebui sa scrie si la ce valuri face fata - imi amintesc de hidroavionul asta din cartea Avioane si elicoptere... nu ii retin numele complet.

      Momentan, despre varianta asta este vorba. Cel mai probabil va urma si o varianta de patrulare maritima si lupta antisubmarin si antinava.

  • Cred ca daca scoatem SUA din ecuatie, peste maxim 20 de ani sa zicem China ar fi capabila sa lupte si sa invinga pe ambele fronturi in acelasi timp, si cu India si cu Japonia (eventual si cu Coreea de Sud), folosindu-se la nevoie si de aliati gen Pakistan si Coreea de Nord.

    Daca ne uitam la banii investiti si la programele in derulare sau planificate pentru viitorul apropiat China va avea nu doar superioritatea numerica ci posibil pe ici pe colo chiar si una tehnologica, sau oricum va fi pe acolo cu Japonia, care se pare ca merge pe F-35 (probabil pentru a echipa "distrugatoarele" alea ale lor hehe) si mai au in lucru un proiect propriu de bimotor stealth, si cu India (care se chinuie sa iasa ceva cu Pak Fa, cu Rafale si cu Tejas, daca il mai fac pe asta).

    China va avea un multirol stealth (cat de stealth vor fi toate aste nu stiu) greu cu raza mare de actiune, J-20, si unul mai usor, J-31 (operat probabil si de pe portavioane), plus un posibil bombardier mediu stealth, plus diverse drone (la fel, cat de cat stealth), plus un posibil bombardier hipersonic suborbital (au testat ceva nu demult), rachete antinava de toate tipurile (inclusiv aia anti-portavion, nu stiu cat de buna e acum dar sigur va fi destul de buna in 20 de ani).

    Apoi va avea o flota OK de submarine nucleare de atac, si una de submarine clasice, va avea straturi diverse de aparare AA, cateva portavioane si multe fregate dar si multe nave amfibii de asalt.

    In plus are o logistica mult mai buna decat India in zona Tibet/Himalaia, de fapt daca indienii le-au cam tras-o pakistanezilor, de multe ori inclusiv in zona montana inalta, chinezii i-au cam batut pe indieni cand s-au ciocnit in Himalaia.

    Oricum SUA ar interveni pentru Japonia, acum se incearca o ingradire a Chinei cred eu, pentru a o canaliza spre ceva ce si ea doreste in ultima instanta, si anume Rusia, mai exact Siberia

  • Japonia are nevoie de aliati! E doar o problema de timp pana Coreea de Sud o sa inteleaga ca trebuie sa treaca peste sicopele ramase din WW2. Doar India are capacitatea sa se dezvolte suficient de mult incat sa faca China sa tremure...sa ne gandim doar la populatie. Dar in India lucrurile nu merg ca in Japonia, se lalaie. Trebuie sa existe o alianta militara gen Nato care sa fie suficient de credibila sa estompeze nebuniile Chinei pe termen lung. Eu vad alianta dintre Japonia si India ca un inceput! O sa urmeze si alte tari! Altfel, o sa fie sufocati.

    Japonezii stiu ce vor si stiu cat pot. India la fel, urmaza Coreea de Sud.

    Nato, exceptand USA si Canada, sunt prea departe de China ca sa aiba vreun sens!

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

6 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

4 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

4 weeks ago