MiG-21 FL

MiG-21 FL

Maine, emblematicul MiG-21FL va deveni pentru India parte a istoriei erei supersonice.

Patru MiG-21FL pilotate de piloti din cadrul Unitatii de Conversie Operationala vor zbura in formatie in timp ce seful Statului Major al Aviatiei, Air Chief Marshal NAK Browne le va onora salutand in cadrul ceremoniei de ramas bun.

Alaturi de aceasta formatie vor executa treceri la joasa inaltime avioane MiG-27ML si Suhoi Su-30MKI in onoarea veteranului care a luptat in razboaiele indo-pakistaneze din 1965 si 1971.

Aflate in numar mic in dotarea Indiei, avioanele MiG-21 au jucat un rol limitat in razboiul din 1965, dar au avut un rol crucial in cel din 1971 permitand Indiei sa obtina superioritatea aeriana deasupra unor puncte si zone vitale din teatrul de vest.

In prima lupta supersonica care a avut loc deasupra sub-continentului in 1971, un avion indian MiG-21FL a doborat un vanator pakistanez tip F-104 Starfighter cu tunul de bord.

La finalul ostilitatilor, avioanele MiG-21 ale Fortelor Aeriene Indiene doborasera patru F-104, doua F-6, un F-86 Sabre si un Lockheed C-130 Hercules.

Atacul de mare precizie executat asupra locuintei guvernatorului de la Dhaka de catre pilotii indieni pe avioane MiG-21 a avut un rol hotarator in razboi, fortand adversarul sa negocieze o eventuala predare.

MiG-21 a fost folosit in in razboiul din Kargil, unde deseori a fost ales de catre comandanti pentru misiuni gratie inegalabilei flexibilitati, aglitatii mari, accelerarii rapide si a virajelor rapide.

Versatilitatea tuturor variantelor de MiG-21 a avut un impact major asupra filozofiei operationale a IAF de-a lungul mai multor decenii.

Pilotii, inginerii si tehnicienii care au operat avioanele MiG-21 s-au declarat foarte multumiti de exceptionalele calitati ale acestui avion.

With the phasing out of the Mig-21 FL, an era of relentless performance, precision deliverance and intimidating performance will also come to an end. 

Sursa: Livefist

 

– Iulian Iamandi –